ΣΙΝΕ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

25η Μαρτίου: Η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Εκτός από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η 25η Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. 
Μάλιστα, η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου για να της δοθεί ο...
συμβολικός χαρακτήρας της θρησκευτικής γιορτής.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου; Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Η ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού ήταν η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Το χαρμόσυνο νέο, έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην». Ο Γαβριήλ, δεν της ανακοίνωσε όμως απλά ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού σαν κάτι προαποφασισμένο, αλλά ζήτησε πρώτα την συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Θεός έδωσε την δυνατότητα στην Παναγία να αποφασίσει μόνη της, δίνοντάς και σε αυτήν την χαρά της δημιουργίας. Η Παναγία ρώτησε τον Αρχάγγελο, πώς ήταν δυνατόν να τεκνοποιήσει αφού δεν είχε ακόμα σωματική επαφή με άνδρα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Ο Αρχάγγελος της απάντησε πως αφού ήταν θέλημα θεού, τότε ο θεός θα φροντίσει να γίνει. Γι’ αυτό το παιδί άλλωστε θα είναι και ο Υιός του Θεού. Της ανέφερε τότε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, της μητέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γέννησε σε προχωρημένη ηλικία, χάρις στην βοήθεια του Θεού.

Η Παναγία πείστηκε από τις εξηγήσεις του Αρχαγγέλου και δέχθηκε. Από τότε, κάθε 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τα χαρμόσυνα νέα. Αυτός είναι και ο συμβολισμός που θέλησαν να δώσουν και οι επαναστάτες Έλληνες, επιλέγοντας εκείνη την ημέρα ως την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Γιορτές και έθιμαΗ γιορτή είναι τόσο μεγάλη, που η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι ακόμα και αν η 25η Μαρτίου πέσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Φυσικά η ημέρα είναι αργία για τους Έλληνες.

Σε κάποιες περιοχές τα παιδιά βγάζουν το «Μάρτη» από τα χέρια τους και τον αφήνουν πάνω σε τριανταφυλλιές ή σε κλαδιά δέντρων, ώστε αν τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους. Στην Ήπειρο, πολλά παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια και κάνουν θόρυβο χτυπώντας της κατσαρόλες. Με αυτό τον τρόπο, ευελπιστούν να διώξουν τα φίδια που υποτίθεται ότι αυτή την ημέρα ξυπνούν από την χειμερία νάρκη.

Σε όλες της περιπτώσεις, η γιορτή του χαρμόσυνου μηνύματος, είναι πολύ σημαντική και η 25η Μαρτίου ακόμα πιο σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: