ΣΙΝΕ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη του Ρούτε – Πανηγυρίζουν οι Βρυξέλλες

Οι πρώτες κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη ολοκληρώθηκαν με νικητή τον Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει σαφές προβάδισμα έναντι του μεγάλου αντιπάλου του Γκέερτ Βίλντερς.
Στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι πανηγυρικό από την νίκη του Ολλανδού Πρωθυπουργού και την ήττα της ακροδεξιάς.

Μεγάλος χαμένος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που είδε το κόμμα του να καταποντίζεται, καθώς έχασε σχεδόν όλη τη δύναμή του στο κοινοβούλιο.
Ρούτε: H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού

Εμφανώς ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μαρκ Ρούτε προέβη σε δηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls και ενώ ο Γκέερτ Βίλντερς είχε παραδεχθεί μέσω Twitter την ήττα του.

«H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού», δήλωσε περιχαρής ο Μαρκ Ρούτε και πρόσθεσε:

Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Από την πλευρά του ο ακροδεψιός υποψήφιος έγραψε στο twitter: «Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν με ξεφορτώθηκε ακόμα»,

Follow

Geert Wilders
✔@geertwilderspvv



PVV-stemmers bedankt!

We hebben zetels gewonnen!
Eerste winst is binnen!

En Rutte is nog lang niet van mij af!!
10:39 PM - 15 Mar 2017

1,6921,692 Retweets
4,4394,439 likes

Τα exit polls
Σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών, μεταξύ αυτών και το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls o ακροδεξιός αντίπαλός του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Αναλυτικά:
VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει μόλις 9 έδρες.

Μάλιστα, εκτός από την ηλεκτρονική καταμέτρηση λόγω ανησυχίας για κυβερνοεπίθεση, οι ψήφοι θα καταμετρηθούν και με τον παραδοσιακό τρόπο. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει πως το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν αρκετά μεγάλο. Συγκεκριμένα, το 81% των πολιτών έριξε την ψήφο του στις φετινές εκλογές. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 7 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

Το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δείχνει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Κερδίζει με την έννοια ότι ναι μεν μειώθηκε ο αριθμός των εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά όμως προηγείται του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς, η άνοδος του οποίου εμφανίζεται να είναι μικρότερη αυτής που οι δημοσκοπήσεις πιθανολογούσαν.

Επίσης κατά τα πρώτα exit polls, άνοδο εμφανίζει το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι που φαίνεται να συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Σταθεροποιημένοι εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ πολύ μεγάλη φαίνεται ότι είναι η μείωση του ποσοστού του Εργατικού Κόμματος στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης και πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Μέρκελ: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος είπε στον νικητή των ολλανδικών εκλογών: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

«Συγχαρητήρια» στην Ολλανδία για το «καταπληκτικό» εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε μέσω twitter ο επικεφαλής του γραφείου της Άνγκελα Μέρκελ, Peter Altmaier.

«Ολλανδία, Ολλανδία. Είσαι πρωταθλήτρια» έγραψε ο Altmaier και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια για αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα».
Follow

Peter Altmaier
✔@peteraltmaier


Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!
10:17 PM - 15 Mar 2017

593593 Retweets
1,1201,120 likes
Ανακουφισμένος δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς από τα exit polls γράφοντας χαρακτηριστικά στο twiiter:

«Ο Βίλντερς δεν μπόρεσε να κερδίσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοικτή και ελεύθερη Ευρώπη».

Follow

Martin Schulz
✔@MartinSchulz


Wilders heeft de verkiezing in NL niet kunnen winnen. Ik ben opgelucht, maar we moeten verder voor een open en vrij Europa blijven vechten.
10:47 PM - 15 Mar 2017

311311 Retweets
670670 likes

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ - Ρούτε

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαρκ Ρούτε,όπως έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την "καθαρή" του νίκη», έγραψε και πρόσθεσε:

«Ψήφος κατά των εξτρεμιστών, υπέρ της Ευρώπης».

Follow

Margaritis Schinas
✔@MargSchinas


.@JunckerEU just spoke with @markrutte, congratulated him on clear victory: "A vote for Europe, a vote against extremists". #DutchElections
11:42 PM - 15 Mar 2017

271271 Retweets
290290 likes

«Δεν έχουμε #Nexit. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα έχασε τις εκλογές στην Ολλανδία. Ας δουλέψουμε για την κοινή μας δέσμευση να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: