ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το νησί που σκέφτεται να αγοράσει ο Ιβάν Σαββίδης

Νοτιότερα θα απλώσει τα επιχειρηματικά του σχέδια ο Ιβάν Σαββίδης, έχοντας ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα.

∆είχνοντας ξεκάθαρα ότι ήρθε για...

να µείνει στο ελληνικό επιχειρείν, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει στραφεί εδώ και καιρό στον τοµέα του real estate, στον οποίο, κατά κοινή ομολογία, η οικονομική κρίση έφερε σημαντικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», στους επομένους στόχους του επιχειρηματία συµπεριλαµβάνεται η Σκιάθος, στην οποία εμφανίζεται αποφασισμένος να αποκτήσει µεγάλα τµήµατα γης. Μαγεµένος και ο ίδιος από την οµορφιά του νησιού των Σποράδων, που έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να εντοπίσουν ευκαιρίες για επενδύσεις.


Το νησί
Ήδη έχει «βολιδοσκοπήσει» την Τσουγκριά, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του νησιού του Παπαδιαμάντη και μοιάζει µε επίγειο παράδεισο. Μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί πολλές φορές αγοραστικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο νησί από ισχυρούς επιχειρηματίες, αλλά οι όποιες προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του. Διοικητικά, η νησίδα ανήκει στον ∆ήµο Σκιάθου, ενώ ως ιδιοκτήτες της εμφανίζονται η Μονή Ευαγγελίστριας Σκιάθου και δύο επιχειρηματικές οικογένειες, η οικογένεια Επιφανειάδη και η οικογένεια Φιξ.

Η Τσουγκριά είναι καλυµµένη από πυκνή βλάστηση, κυρίως πεύκα, και οι σμαραγδένιες παραλίες της µμαγνητίζουν τους τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Η έκτασή της είναι 1,14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι επισκέπτες την προσεγγίζουν µε τουριστικά σκάφη από το λιμάνι της Σκιάθου ή µε τα τέντερ από τα κότερα που κατακλύζουν τα καλοκαίρια την περιοχή. Ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του, αφού ρώτησαν κι έμαθαν τα πάντα για το νησί, άφησαν ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον, ώστε να επαναληφθούν οι συζητήσεις. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις στους συνεργάτες του να εντοπίσουν και άλλα τµήµατα γης στη Σκιάθο και να τον ενημερώσουν για τους τρόπους αξιοποίησής τους. 

Στο νησί, σύμφωνα µε τοπικούς παράγοντες, πωλούνται αυτή την περίοδο οικόπεδα-φιλέτα κοντά σε δημοφιλείς παραλίες, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ξενοδοχεία-µπουτίκ ή µεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ανάλογα µε την οικονομική επιφάνεια του εκάστοτε επενδυτή.

Ελικοδρόμιο

Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να ξεκινήσει τις επενδύσεις του στη Σκιάθο από την κατασκευή ελικοδρομίου, ώστε να πηγαινοέρχεται χωρίς προβλήματα µε το ιδιωτικό ελικόπτερό του. Ήδη έχει εντοπιστεί ο χώρος, σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, και σύντοµα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ελικοδροµίου, που θα ανοίξει τον δρόµο, για την ακρίβεια τον… αεροδιάδρομο, στον επιχειρηµατία για συχνότερες επισκέψεις στις Σποράδες. 

Αλλωστε, την επίσκεψή του στη Σκιάθο το καλοκαίρι του 2015, όταν, ελλείψει ελικοδροµίου, το ιδιωτικό του ελικόπτερο προσγειώθηκε σε δηµόσιο δρόµο, είχαν αποκαλύψει τότε τα «Π», δηµοσιεύοντας και τα σχετικά φωτογραφικά ντοκουµέντα. Η προσγείωση προκάλεσε πολλές συζητήσεις στους κατοίκους, που έσπευσαν να τα «ψάλουν» στους πιλότους και να τους ξεκαθαρίσουν ότι «δεν µπορεί να επαναληφθεί κάτι τέτοιο». 

Από τότε κύλησε πολύ νερό στον µύλο της επιχειρηµατικής δραστηριότητας του κ. Σαββίδη, που αποφάσισε να επεκταθεί στις Σποράδες, συνδυάζοντας επιχειρήσεις και καλοκαιρινές διακοπές. Λάτρης του νησιού είναι, άλλωστε, και ο γιος του, που επίσης έχει επισκεφθεί τις όµορφες παραλίες του στο παρελθόν.
Ξενοδοχεία
Το «άνοιγµα» του επιχειρηµατία στον τοµέα του τουρισµού ξεκίνησε µε τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» από εταιρεία του οµίλου του, µε το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να κερδίσει σηµαντική πίτα της αγοράς όχι µόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια. Το 2013, µετά από διαγωνισµό, ο όµιλος Dimera του Ιβάν Σαββίδη υπέγραψε σύµβαση µε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το «Μακεδονία Παλλάς», που προβλέπει τη µίσθωσή του για 30 χρόνια µε δικαίωµα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια και ετήσιο µίσθωµα 1,7 εκατ. ευρώ. 

Στα σχέδια του οµίλου είναι και η αναµόρφωση του ξενοδοχείου «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που έχει εγκαταλειφθεί. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποκτήσει, έναντι 14 εκατ. ευρώ, δικαίωµα χρήσης της γης για περίοδο 99 ετών, σε έκταση 322 στρεµµάτων, µέσω διαγωνισµού του ΤΑΙΠΕ∆. Συνολικά, η επένδυση αυτή αναµένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες θέλουν τον όµιλο Σαββίδη να έχει δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήµατα σε όλη τη χώρα και να µελετά προσεκτικά τις επόµενες κινήσεις του στον τοµέα του τουρισµού.

Στο στόχαστρό του έχουν µπει ξενοδοχειακές µονάδες και στην Κρήτη, ακόµα και στη Ρόδο. Σηµαντικό είναι, την ίδια ώρα, το χαρτοφυλάκιο του οµίλου στα αστικά ακίνητα, µε ιστορικά κτίρια που βρίσκονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης να έχουν ήδη αγοραστεί από τον κ. Σαββίδη και εταιρείες δικών του συµφερόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το αποκαλούµενο «Κόκκινο σπίτι» απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, η αγορά του οποίου κόστισε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον άλλα 3 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να δαπανηθούν για την αναµόρφωσή του, σύµφωνα µε τα σχέδια που έχουν δοθεί στη δηµοσιότητα. 

Το «παζλ» των ακινήτων του οµίλου Σαββίδη συµπληρώνουν άλλα δύο διατηρητέα κτίσµατα, η Βίλα Καπαντζή, γνωστή και ως «κτίριο του Ερυθρού Σταυρού», που κόστισε 5 εκατ. ευρώ, και η Βίλα Ζαρντινίδη, που κόστισε 2,7 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να µετατραπεί σε αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι κινήσεις στην επενδυτική σκακιέρα ΜΠΟΡΕΙ η τελευταία επιχειρηµατική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη που έγινε ευρέως γνωστή να ήταν η προσπάθειά του να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθµό, µε τον διαγωνισµό-φιάσκο και τα γνωστά αποτελέσµατα, όµως πριν από αυτό είχε κάνει άλλες σηµαντικές κινήσεις στην επενδυτική σκακιέρα, ξοδεύοντας δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ. 

Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του µετοχικού κεφαλαίου της βορειοελλαδίτικης καπνοβιοµηχανίας ΣΕΚΑΠ, µέσω της συναλλαγής µε τους βασικούς µετόχους της, την ΑTE Bank και τη ΣΕΚΕ Α.Ε., µεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak, η οποία ανήκει στον όµιλο Agrocom του Ρώσου επιχειρηµατία. Το ποσό της συναλλαγής έφτασε στα 5 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ από το 2013 έως το 2015 η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ. 
Πρόσφατα, ο Ιβάν Σαββίδης πήρε στα χέρια του και το τιµόνι της εταιρείας Σουρωτή Α.Ε., αποκτώντας ποσοστό 48,6% µετά από δηµοπρασία για το µερίδιο που κατείχε στην εταιρεία ο Αγροτικός Συνεταιρισµός της Σουρωτής και έφτανε το 4,5%. Ο όµιλος Σαββίδη αγόρασε το σύνολο των 702.471 µετοχών, πληρώνοντας 1,05 ευρώ ανά µετοχή, καθώς στη δηµοπρασία δεν προσήλθε άλλος διεκδικητής, συµπεριλαµβανοµένου του οµίλου της Coca-Cola, που κατέχει το 18,1% της εταιρείας.

Η πώληση των µετοχών της γνωστής εταιρείας εµφιάλωσης και εµπορίας µεταλλικού νερού είχε επιχειρηθεί ξανά τον περασµένο ∆εκέµβριο, αλλά ο διαγωνισµός είχε κηρυχθεί άγονος. Αποτέλεσµα ήταν να αποφασιστεί νέα δηµοπρασία, µε χαµηλότερη τιµή εκκίνησης, που ορίστηκε στο 1,05 ευρώ ανά µετοχή, από 1,20 ευρώ που ήταν η τιµή στην προηγούµενη. Η πλευρά Σαββίδη είχε διαβεβαιώσει τον Συνεταιρισµό ότι θα αγοράσει τις µετοχές, µε την προϋπόθεση να διατεθούν στην ίδια τιµή που είχε προταθεί και στους µικροµετόχους της εταιρείας, δηλαδή 1,05 ευρώ ανά µετοχή, όπως και έγινε.

Το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη είναι έντονο και για τις αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται µέσω του ΤΑΙΠΕ∆. Μετά την αγορά στο Παλιούρι Χαλκιδικής, επιχειρεί δυναµική είσοδο στον διαγωνισµό για το 67% του Οργανισµού Λιµένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Η κοινοπραξία που έχει ο επιχειρηµατίας µε την Deutsche Invest Equity Partners εµφανίζεται να εξασφάλισε τη συµµετοχή σηµαντικού Γερµανού διαχειριστή λιµανιών στο σχήµα που θα διεκδικεί τον ΟΛΘ µέσω του σχετικού διαγωνισµού. 

Τους επόµενους µήνες ο όµιλος Σαββίδη αναµένεται να καταθέσει δεσµευτική προσφορά, µε την ελπίδα να κερδίσει την κούρσα έναντι των ανταγωνιστικών σχηµάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: