ΣΙΝΕ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Χρ. Μπγιάλας: Οι ελαφρύνσεις να στοχεύσουν ΦΠΑ και φορολογικούς συντελεστές

Στην μείωση της έμμεσης φορολογίας στην κατανάλωση, ώστε να έχουν μεγαλύτερο όφελος για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, θα έπρεπε να στοχεύουν τα...
«αντίμετρα» στα οποία θα καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές στην διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μπγιάλας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Με την συμφωνία για το τέλος της λιτότητας και την διαφορετική κατανομή των βαρών και των ελαφρύνσεων από τα «αντίμετρα», ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξει το μείγμα πολιτικής για την ελληνική οικονομία προς τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, είπε ο κ.Μπγιάλας, ο οποίος είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το πλαίσιο εντός του οποίου συνεχίζεται από σήμερα η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια έχει ήδη προσδιοριστεί και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί γρήγορα το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, να αποκρυσταλωθεί και να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όπως σημείωσε.

Οι δανειστές, σημείωσε ο κ.Μπγιάλας, επιμένουν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται, με μείωση αφορολόγητου. Με την συμφωνία για τα αντισταθμιστικά μέτρα, θα υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, καθώς η Ελλάδα έχει πείσει ότι είναι σωστές οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ φέτος.

Τα αντισταθμιστικά που θα λειτουργήσουν εξισοροπιστικά για μία πιθανή μείωση αφορολόγητου θα έπρεπε, κατά τον ίδιο, να πάνε στο σύνολό τους στη μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών, στην μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, που επιβαρύνουν όλους εξίσου, ώστε το μεγαλύτερο όφελος να έχουν οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

«Θα προτιμούσα να πάνε εκεί, παρά στον ΕΝΦΙΑ», που είναι φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας, είπε ο κ.Μπγιάλας, μεταξύ άλλων για να τονωθεί και η ρευστότητα της οικονομίας.

Αντίθετα, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων στις συντάξεις, όπου η κατάσταση είναι οριακή πέραν ελάχιστων περιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου «θα έχουμε τελειώσει», συνεκτιμώντας τις τελευταίες τοποθετήσεις των δανειστών και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: