ΣΙΝΕ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Περιπτερούχοι προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά του καπνικού φόρου

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να πετύχουν μείωση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, εμφανίζονται οι περιπτερούχοι.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση έχει αμφίβολο αποτέλεσμα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, ωστόσο οι περιπτερούχοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τη μείωση της φορολογίας η οποία έχει πλήξει τον κλάδο τους, όπως ανέφεραν χθες μέλη του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ν. Αττικής (ΣΥΝΠΕΚΑ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. "Μετά και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, ο κλάδος των περιπτερούχων αλλά και η νόμιμη αγορά καπνικών βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκ νέου συρρίκνωσή τους", υποστήριξαν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, εξαιτίας της αύξησης της τελικής τιμής στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων έναντι περίπου 25% που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα στελέχη της καπνοβιομηχανίας κάνουν λόγο για υστέρηση των φορολογικών εσόδων της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ, από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις προβολές που κάνουν για τις πωλήσεις αλλά και στη βεβαιότητα ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών λόγω φόρων, η παράνομη αγορά θα πάρει μερίδιο από τη νόμιμη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τα κρατικά έσοδα υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,11 δισ. ευρώ) η οποία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017.

Μόνο πέρυσι, από τα 4,13 δισ. τεμάχια παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά, εκ των οποίων 2,5 δισ. φθηνά λευκά τσιγάρα (σ.σ. τσιγάρα δηλαδή που παράγονται νόμιμα σε μια χώρα αλλά κατά τη μεταφορά στη χώρα προορισμού διακινούνται λαθραία και πωλούνται χωρίς να αποδίδονται φόροι), το κράτος έχασε 637 εκατ. ευρώ.

economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: