ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΑΤΣΗΣ City Center Cinemas Kastoria Λεωφόρος Κύκνων, Καστοριά, Εμπορικό Κέντρο Ζέρβα CINE

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

PSY - Βόρεια Μερική Άποψη της Καστοριάς το 1917

History Rare Collection Retro Old Archive Kastoria

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη πόλη της Καστοριάς εγκαταστάθηκε Σύνταγμα Γαλλικού Στρατού της...
Στρατιάς της Ανατολής, καθώς η Ελλάδα υποστήριξε τη συμμαχία της Ανταντ, ενεργώντας καθοριστικά για την νίκη εναντιον των Γερμανών και Βούλγαρων στον Ανατολικό Μέτωπο. Μαζί με τους Γάλλους στρατιώτες το Σύνταγμα είχε στη διάθεσή του και φωτογράφους ανταποκριτές για την καταγραφή των πολεμικών γεγονότων, οι οποίοι βέβαια δεν περιορίστηκαν στην αποτύπωση της στρατιωτικής ζωής αλλά εκδήλωσαν και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση καταγράφοντας συνοικίες και τοπία της Καστοριάς σε μοναδικές και πρωτότυπες λήψεις. 

Στην φωτογραφία παρουσιάζεται μερική 
Άποψη της βόρειας πλευράς της πόλης Καστοριάς από τον παραλίμνιο βορειοδυτικό δρόμο που οδηγούσε στη θέση "Λιβάδια", όπου σήμερα υπάρχει σε διαπλάτυνση με δεντροστοιχίες από πλατάνια και οδηγεί στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας πάνω στο ύψωμα διακρίνεται το Κουρσουμλί (μολυβδοσκέπαστο) Τζαμί και από κάτω η χαρακτηριστική δεντροστοιχία από λεύκες στο τοπωνύμιο "Αραλούκι", όπου άραζαν τις βάρκες τους οι έλληνες και τούρκοι ψαράδες της περιοχής. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν επιβλητικά τα δίδυμα κονάκια του τούρκου Κιαζήμ-Μπεή (μετέπειτα οικία Βαλαλά), τα οποία και οριοθετούν την ελληνική από την τουρκική οικιστική ζώνη στο ορεινό όγκο του αστικού ιστού. Στο κέντρο της φωτογραφίας στο βάθος διακρίνεται το Γυαλί Τζαμί, το οποίο ήταν χτισμένο ακριβώς δίπλα στη λίμνη εξ ού η και η ονομασία του που στη τουρκική γλώσσα σημαίνει τοποθεσία δίπλα σε νερό. Επίσης, στο ύψωμα στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η μεγάλη σε μέγεθος οικία Μπετλή, η οποία εκείνη την περίοδο στέγαζε τον ορφανοτροφείο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι και η "γυμνή" τούμπα του Αγίου Αθανασίου που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του λόφου, η οποία σήμερα είναι κατάμεστη και δεντροφυτεμένη από ψηλά πεύκα και άλλα είδη φυτών και θάμνων.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1917
ΠΕΡΙΟΧΗ: Καστοριά
ΣΥΛΛΟΓΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 16 Μαρτίου 2017

ΧΟΡΗΓΙΕΣ-ΔΩΡΕΕΣ
Όποιος επιθυμεί δύναται να γίνει χορηγός ή δωρητής του Μανδακάσειου Ιστορικού Αρχείου Καστοριάς, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας το ερευνητικό του έργο.

Οι δωρεές μπορούν να αποσταλούν μέσω τη πλατφόρμα PAYPAL
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr...

ή στον Τραπεζικό της Λογαριασμό
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
«ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ»
Αρ. 6236-128014-867
IBAN: GR48 0171 2360 0062 3612 8014 867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ youtubeImage and video hosting by TinyPic