ΣΙΝΕ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Στα Γρεβενά η αρχαιότερη δρυς της Ευρώπης

Στην Δεσκάτη Γρεβενών, μόλις δύο χιλιόμετρα από την πλατεία της μικρής αυτής κωμόπολης, βρίσκεται μια υπερ-αιωνόβια βελανιδιά, ηλικίας 1.300 ετών.


Πρόκειται για μία σπάνια, ποδισκοφόρο δρυ (quersus pedunculiflora), που σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του, φαίνεται να φύτρωσε περίπου το 720 μΧ.

Έχει διάμετρο 2,25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού της, στο ύψους του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψους της ξεπερνά τα είκοσι τρία μέτρα. Το δένδρο, τόσο από το μέγεθος του κορμού του, όσο και από την παλαιότητά του, κίνησε το ενδιαφέρον του Δήμου Δεσκάτης.

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μελέτη με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους και ερευνητές, προκειμένου να μάθουμε την παλαιότητα του δένδρου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Δημήτρης Καραστέργιος.

Οι παλιότεροι κάτοικοι της Δεσκάτης θυμούνται πως όταν γυρνούσαν από τα κτήματα έκαναν οπωσδήποτε στάση στο «χοντρό δένδρο» -έτσι το έλεγαν τότε- για να δροσιστούν στην σκιά του, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν πίστευε ότι μόλις δύο χλμ. από τα πρώτα σπίτια της μικρής αυτής κωμόπολης θα υπάρχει δένδρο που θα φτάνει σε ηλικία τα 1.300 χρόνια.

ΠΗΓΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: