ΣΙΝΕ

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Προσοχή στη μαγειρίτσα! Τι να κάνετε για να αποφύγετε τη... δηλητηρίαση! - ΣΥΝΤΑΓΗ

Η μεγαλύτερη γαστριμαργική απόλαυση μετά τον οβελία, κατά τη διάρκεια των Αγίων ημερών του Πάσχα, είναι, σήμερα το βράδυ, Μεγάλο Σάββατο και...
ονομάζεται: μαγειρίτσα.

Η απόλαυση είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί έρχεται μετά από 40 ημέρες αυστηρής νηστείας. 


Πως μπορούμε όμως να απολαύσουμε την μαγειρίτσα μας, δίχως προβλήματα; Πως πρέπει να πλυθούν τα εντεράκια για να μην κινδυνεύσουμε από κάποια δηλητηρίαση;

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, για να αποφύγουμε την όποια δηλητηρίαση και αντί για το τραπέζι, εμείς βρεθούμε στην τουαλέτα, ή στο νοσοκομείο, να έχουμε πλύνει καλά και σχολαστικά τα έντερα της μαγειρίτσας, πριν την μαγειρέψουμε. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που κατανάλωσαν μαγειρίτσα η οποία δεν είχε πλυθεί καλά, και έπαθαν δηλητηρίαση.

Το καθάρισμα της μαγειρίτσας είναι πραγματικά, μεγάλος μπελάς, αλλά αξίζει να γίνει σχολαστικά και τέλεια. Ο πιο γνωστός τρόπος για να πλύνουμε την μαγειρίτσα πριν την μαγειρέψουμε, είναι ο παραδοσιακός. Δηλαδή με άφθονο τρεχούμενο νερό, πλένουμε τα έντερα εξωτερικά. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το έντερο με νερό και το σπρώχνουμε με το χέρι μέχρι να βγει το νερό από την άλλη άκρη. Το νερό θα παρασύρει τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό. Η διαδικασία αυτή του εσωτερικού καθαρισμού, θα πρέπει να επαναληφθεί 3 και 4 φορές γιατί με την πρώτη, όλο και κάτι θα παραμείνει. Στη συνέχεια τα καθαρά έντερα τα βάζουμε σε ένα τάπερ με ξύδι και λεμόνι και τα αφήνουμε μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσουμε τα εντεράκια, είναι με ένα ξυλάκι (πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν και ένα στυλό) που θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε το εσωτερικό του εντέρου, έξω. Η διαδικασία αυτή, απαιτεί ηρεμία και αρκετό χρόνο, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα πόντο – πόντο να γυρίσεις τα μέσα έξω, ενός εντέρου. Μόλις γίνει αυτό, το πλένουμε πάλι με άφθονο νερό και ξύδι, πολλές φορές.

Ο τρίτος τρόπος που είναι μάλλον και ο πιο...καθαρός αλλά και ο πιο γρήγορος, είναι ο εξής: Πιάνουμε την άκρη από το έντερο και με ένα ψαλίδι το κόβουμε σε ολόκληρο το μήκος του, μέχρι την άλλη άκρη. Το εσωτερικό του, είναι πλέον με ευκολία, στη διάθεση μας για να το καθαρίσουμε και να το πλύνουμε με άφθονο νερό, ξύδι και λεμόνι.



Νηστισιμη Μαγειρίτσα του Ευτύχη Μπλέτσα

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μανιτάρια
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές ΝΙΣΕΣΤΕ
1 λεμόνι
1 κουταλιά ταχίνι
άνηθο-μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι


iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: