ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΑΤΣΗΣ City Center Cinemas Kastoria Λεωφόρος Κύκνων, Καστοριά, Εμπορικό Κέντρο Ζέρβα CINE

Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Θα γίνει ο παραδοσιακός ρουκετοπόλεμος στη Χίο;

Κανένας δεν ξέρει, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, αν θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου.

Ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες των δυο «αντιπάλων» εκκλησιών συνεχίζουν να...

αντιδρούν και να αρνούνται την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους.
Με επιστολή τους δε, παραπέμπουν το έθιμο την επόμενη χρονιά και εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Το μόνο που μπορεί να γίνει υπό τα σημερινά δεδομένα είναι το εξής: χωρίς απειλές, εκφοβισμούς και συκοφαντίες, από την επομένη του Πάσχα να ξεκινήσουμε πραγματικά μία διαδικασία οριοθέτησης ενός σαφούς και καταγεγραμμένου πλαισίου διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου, έτσι ώστε εντός των επομένων μηνών να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες και όργανα», αναφέρουν με επιστολή που κοινοποίησαν μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.

Από άλλη μεριά, ο σύλλογος Βρονταδουσιακών Εθίμων οργανώνει σήμερα μεγάλο Σαββάτο το απόγευμα συμβολική παρέλαση με κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών.

«Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Μητροπολίτης υπέρ
Τέλος ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της συνέχισης του εθίμου. Χθες Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στη συνάντηση των Επιταφίων της Χίου στην πλατεία Βουνακίου ο κ. Μάρκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσευχόμαστε να βρούμε για μια ακόμα φορά αυθεντικές και αναλλοίωτες τις ρίζες τωνπαραδόσεών μας που πολλές φορές τα λάθη της υπερβολής τα δικά μας, τις θέτουν υπό τον κίνδυνο της θυσίας οποιουδήποτε καιροσκοπικού σκοπού, τις θέτουν στην απειλή της εξαφανίσεως. Όσο όμως αυτές οι ρίζες είναι βαθιά στο χώμα της συνειδήσεώς μας, μπορούμε να τις βρούμε όπως μας τις έδωσαν οι πρόγονοί μας. Και δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να ζημιώσουμε κανέναν εάν έτσι τις διατηρήσουμε».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ youtubeImage and video hosting by TinyPic