ΣΙΝΕ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ταξιάρχης: Η ομορφιά του ανοιξιάτικου τοπίου στο χωριό των Γρεβενών

Ο Ταξιάρχης (Τοπική Κοινότητα Ταξιάρχου - Δημοτική Ενότητα ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια... Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Ταξιάρχης”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Ταξιάρχης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ταξιάρχου, του πρώην Δήμου ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Στα 642 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή των Γρεβενών, βρίσκεται χτισμένο το χωριό Ταξιάρχης.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό των Γρεβενών, που κάθε εποχή του χρόνου είναι όμορφο, με κατοίκους φιλόξενους, που αγαπούν τον τόπο τους, τις παραδόσεις και τα έθιμα.

Ο περίπατος μέσα στο χωριό θα σας χαλαρώσει και θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες από την τοπική αρχιτεκτονική, που έχει σαν βάση φυσικά την πέτρα. Θα δείτε τα μονώροφα και τα διώροφα πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια που θυμίζουν αρχοντικά με τους μεγάλους ολάνθιστους κήπους.

Την περίοδο της άνοιξης είναι ιδανικός προορισμός για να απολαύσετε την πεζοπορία σας στη φύση, μέσα στα βουνά και τα δάση της περιοχής.

Το τοπίο εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή και ο χειμώνας με τα χιόνια δίνει την σκυτάλη στην άνοιξη με τα όμορφα χρώματα της φύσης.

Έχει ενδιαφέρον: Μνημείο σύμβολο στην περιοχή δεν είναι άλλο από το επιβλητικό μοναστήρι των Παμμέγιστων Ταξιαρχών. Μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένο και να έχει υποστεί ζημιές από τους τελευταίους σεισμούς, ωστόσο κάθε γωνιά του μαρτυρά την ιστορία του.

Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μανιτάρια φρέσκα και συσκευασμένα, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά όπως το ανεβατό, τη φέτα, το κεφαλοτύρι και το μανούρι, αλλά και μεγάλη ποικιλία κρασιών.

ellinika-xwria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: