ΣΙΝΕ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ξανά στο ακροατήριο του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Δυτ. Μακεδονίας, η υπόθεση με τα δάνεια «μαϊμού» στα Γρεβενά

Επανέρχεται στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση του πολύκροτου σκανδάλου με τα δεκάδες κτηνοτροφικά «μαϊμού» δάνεια στα Γρεβενά το...
2008, το οποίο ζημίωσε με 1,6 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όχι μόνο στην κοινωνία της μικρής πόλης, αλλά στο πανελλήνιο.

Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου, μετά την αναβολή που είχε πάρει στις 27 Οκτωβρίου 2016. Κατηγορούμενοι είναι ο Διονύσιος Λόλας, διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών την επίμαχη περίοδο και ο Ευάγγελος Σχοινάς, υποδιευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Γρεβενών την ίδια εποχή. Η κομπίνα ήταν καλά στημένη, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος έδινε ψευδείς βεβαιώσεις σε κατά …φαντασία κτηνοτρόφους, περί εκτροφής χοιρομητέρων, ενώ ο δεύτερος μοίραζε αφειδώς χρήματα, υπό μορφή άτοκων δανείων, χωρίς να ελέγξει και να διασταυρώσει τα στοιχεία, ως οφείλει η κάθε Τράπεζα. Η υπόθεση που κρίνεται πολύ σοβαρή, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης εξ’ αιτίας ενός έντιμου κτηνοτρόφου και νόμιμου δανειολήπτη άτοκου δανείου, του Παναγιώτη Μαρκόπουλου.

Ο εν λόγω κτηνοτρόφος που διατηρεί μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, την περίοδο εκείνη βρισκόταν στην ουρά του γκισέ της ΑΤΕ Γρεβενών, με τα νόμιμα δικαιολογητικά του, για να πάρει το δάνειό του. Πράγματι έλαβε άτοκο δάνειο 15.000 ευρώ, αλλά είδε έκπληκτος ανθρώπους που δεν είχαν καμιά σχέση με την κτηνοτροφία να λαμβάνουν άτοκο δάνειο, πολύ υψηλότερο από το δικό του. Αυτό ήταν αρκετό να συγκεντρώσει στοιχεία και να υποβάλλει μηνύσεις κατά των δύο στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τότε νομαρχίας Γρεβενών και της ΑΤΕ, καθώς και μιας δήθεν κτηνοτρόφου που έλαβε παράτυπο δάνειο.

Αρχικά παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γρεβενών, μόνο ο Δ. Λόλας και η δανειολήπτρια Χριστίνα Σαλτσίδου, οι οποίοι καταδικάστηκαν με φυλάκιση 24 μηνών. Άσκησαν έφεση και στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε η ποινή τους σε 20 μήνες φυλάκιση. Ο Ε. Σχοινάς δεν είχε παραπεμφθεί τότε σε δίκη, καθώς έτσι είχε κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ωστόσο ακολούθησε και δεύτερη μήνυση από τον Π. Μαρκόπουλο, με βάση την οποία παραπέμφθηκε ως κατηγορούμενος για να δικαστεί στο Κακουργιοδικείο Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως προκύπτει από έλεγχο που έγινε από το ΣΔΟΕ στην ΑΤΕ και στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Γρεβενών, δόθηκαν παράτυπα 92 δάνεια, ύψους 1.620.000 ευρώ. Τα νόμιμα δάνεια ήταν 105 και το ποσό ανερχόταν μόλις σε 600.000 ευρώ. Δηλαδή στα «μαϊμού» δάνεια δόθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα νόμιμα δάνεια. Να σημειωθεί ότι στις ψευδείς βεβαιώσεις της Κτηνιατρικής, τις οποίες δεν έμπαινε στον κόπο να ελέγξει η ΑΤΕ, εμφανιζόταν κατά κόρο οι δήθεν δικαιούχοι να εκτρέφουν χοιρομητέρες. Γιατί είχαν προτίμηση στις χοιρομητέρες; Επειδή εκεί ήταν τα πολλά λεφτά, αφού για κάθε χοιρομητέρα δικαιούνταν 400 ευρώ δάνειο, ενώ στα υπόλοιπα ζώα το ποσό του δανείου που δικαιολογούνταν ήταν πολύ μικρότερο. Έτσι εκείνη την εποχή, τα Γρεβενά είχαν πλημμυρίσει από γουρούνια, καθώς τουλάχιστον στα …χαρτιά, μετρούσαν 5.000 χοιρομητέρες, οι οποίες βεβαίως δεν υπήρχαν στις κτηνοτροφικές μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: