ΣΙΝΕ

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ο περίεργος λόγος που δεν κουμπώνουμε το τελευταίο κουμπί στο σακάκι

Σε ένα σακάκι με 2 κουμπιά, πρέπει να κουμπώνετε το πάνω κουμπί και ποτέ το δεύτερο. Σε ένα σακάκι με 3 κουμπιά, αφήνετε το τρίτο κουμπί!

Έτσι λοιπόν είθισται να...

μην κουμπώνουμε το τελευταίο κουμπί ποτέ σε κανένα σακάκι ούτε γιλέκο. Είναι βασική αρχή στο βρετανικό ντύσιμο την οποία ακολουθούμε σε Ευρώπη και Αμερική!

Μάλιστα οι σχεδιαστές των αντρικών κουστουμιών συχνά προσαρμόζουν τα σακάκια και τα γιλέκα, για να φαίνονται πιο κολακευτικά όταν ο άντρας το αφήνει ξεκούμπωτο! Και θα σκεφτείτε τώρα, ποιος ο λόγος να το αφήνουμε ανοιχτό ή ποιος ο λόγος να υπάρχει αν δεν χρησιμοποιείται;

Πάμε λίγο πίσω, στο 1906, τότε που βασίλευε ο βασιλιάς ο Εδουάρδος ο Ζ' και δεν μπορούσε να κουμπώσει το δεύτερο κουμπί στο σακάκι του, επειδή ήταν καλοφαγάς και πάντα φούσκωνε από το πολύ φαι! Έτσι οι Βρετανοί έκαναν το ίδιο από σεβασμό σε εκείνον.

Το μονόπετο κοστούμι που φοράμε σήμερα, εμφανίστηκε το 1906 και λεγόταν κοστούμι σαλονιού, είχε 3 κουμπιά και είχε ένα πιο χαλαρό κόψιμο για να είναι άνετο όταν ο άντρας ανέβαινε στο άλογο. Το κοστούμι στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τα παραδοσιακά παλτό ιππασίας, στα οποία και πάλι το τρίτο κουμπί έμενε ανοιχτό για να υπάρχει αέρας και να στέκεται πιο καλά το σακάκι από κάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: