ΣΙΝΕ

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Αυτά είναι το ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, τριπλάσια πιθανότητα να...
εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν όσοι καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης και φρουτοχυμούς με ζάχαρη πάνω από δύο τη μέρα).

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).
Οι μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν πως παρόλο που το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, συστήνουν «στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά».

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν στα περιοδικά «Stroke» (Εγκεφαλικό) και «Alzheimer & Dementia» (Αλτσχάιμερ και Άνοια).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: