ΣΙΝΕ

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Το γνωρίζατε; Η Coca Cola και η Pepsi χρησιμοποιούνται ως φυτοφάρμακα στην Ινδία;

Ο Alok Prasad Putul γράφει ότι «οι αγρότες στην Ινδία χρησιμοποιούν τα αναψυκτικά Pepsi και Coca-Cola ως φθηνότερη εναλλακτική λύση για τα φυτοφάρμακα.»
Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα, αυτά τα αναψυκτικά χρησιμοποιούνται και με άλλους τρόπους σε όλο τον κόσμο.

Το Ινδικό Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), που είναι ένας από τους κορυφαίους εθελοντικούς φορείς της Ινδίας, ισχυρίζεται ότι τα μη αλκοολούχα ποτά που παράγονται στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις εμπορικές ονομασίες Pepsi και Coca-Cola, περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση παρασίτων καθώς είναι φθηνότερα από τα συμβατικά φυτοφάρμακα.

Στις χώρες του τρίτου κόσμου, είναι φθηνότερο να αγοράσουν Coca-Cola από το να βρουν καθαρό νερό. Αυτό το αναψυκτικό είναι αρκετά αποτελεσματικό για τον καθαρισμό λεκέδων από λάδι, πετρέλαιο και καθαρίζει ακόμα και σκουριά.

Οι εταιρείες διαφωνούν ότι τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται αντί των φυτοφαρμάκων, καθώς δεν περιέχουν τίποτα που θα μπορούσε να ελέγξει τα παράσιτα.

Ωστόσο, οι αγρότες στις περιοχές Durg, Rajnandgaon και Dhamtari της Chhattisgarh της Ινδίας ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν την Pepsi και την Coca-Cola για την καταπολέμηση των παρασίτων στις φυτείες ρυζιού τους.

Χάρη στην χρήση των αναψυκτικών, αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις τους σε απομακρυσμένα χωριά. Ένα λίτρο από τα τρία πιο δημοφιλή φυτοφάρμακα στην Ινδία, το Avant, το Tracer και το Nuvocron κοστίζουν περίπου 10.000 ρουπίες (140 ευρώ). Αντίθετα, 1,5 λίτρο Coca-Cola κοστίζει μόνο 30 ρουπίες.

Ως εκ τούτου, εάν ένας αγρότης αναμιγνύει ένα μπουκάλι Pepsi και Coca-Cola με νερό και το ψεκάζει στις καλλιέργεις, θα κόστιζε 55-60 ρουπίες λιγότερο ανά στρέμμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί!

Σύμφωνα με την γεωπόνο Devendra Sharma, οι αγρότες λανθασμένα πιστεύουν ότι αυτά τα αναψυκτικά και τα φυτοφάρμακα είναι τα ίδια, καθώς η ζάχαρη σε αυτά τα αναψυκτικά προσελκύει τα κόκκινα μυρμήγκια, που με τη σειρά τους τρέφονται με τις προνύμφες των εντόμων.

Τα κύρια συστατικά όλων των αναψυκτικών τύπου κόλα είναι το νερό και η ζάχαρη, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης κιτρικό και φωσφορικό οξύ.

Επιπλέον, σε δείγματα αναψυκτικών που εξετάστηκαν στα εργαστήρια του CSE δεν βρέθηκε να περιέχουν καθόλου φυτοφάρμακα, παρόλο που πάνω από το 95% από αυτά είναι κατασκευασμένα με δημοτικές παροχές νερού που περιέχουν τις ίδιες τοξίνες και τα φαρμακευτικά προϊόντα στο πόσιμο νερό μας, όπως: οιστρόνη, φθόριο, σουλφαμεθοξαζόλη, αρσενικό, ατραζίνη, χλώριο, ατενολόλη και τριμεθοπρίμη καρβαμαζεπίνη.

Εντέλει, ακόμα κι αν έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι αναψυκτικά τύπου κόλα χρησιμοποιούνται ως φυτοφάρμακα, είναι σίγουρα ασφαλέστερα από άλλα συμβατικά φυτοφάρμακα!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: