ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Αυτά είναι τα τέσσερα επιδόματα που καταργεί το νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, η αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νέο Μνημόνιο «τελειώνει» δεκάδες επιδόματα -όπως το ΕΚΑΣ-, ενώ εφευρίσκει «κόλπα»...
-ενσωμάτωσης στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύηςγια να τα χορηγεί μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, τέσσερα συγκεκριμένα προνοιακά αποτελούν «παρελθόν» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τέσσερα επιδόματα καταργούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου αλλά και την εισηγητική έκθεση αναφέρεται σχετικά ότι με τις, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» επιδόματα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) θα «κοπούν» από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Από το 2017 καταργούνται 8 εκατ. ευρώ που αφορούν στα συγκεκριμένα επιδόματα, και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ -επειδή αλληλεπικαλύπτονται-, ενώ άλλα 2 εκατ. καταργούνται από το 2018.

Αυτά τα προνοιακά «εξαφανίζονται»:
1. Το επίδομα οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα για παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία (ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά παιδί και δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα έως 3.000 ευρώ)

2. Το επίδομα απροστάτευτων παιδιών (είναι 44 ευρώ το μήνα και δίνεται σε παιδιά που στερούνται πατρικής προστασίας -για διαφόρους λόγους- μέχρι την ηλικία των 16 ετών)

3. Το επίδομα ένδειας (ανέρχεται σε 600 ευρώ και δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας)

4. Το επίδομα νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και αφορά περίπου 5.500 άνεργους νέους, ηλικίας 20- 29 ετών, οι οποίοι εισπράττουν το ποσό των 73,37 ευρώ τον μήνα, για πέντε μήνες)

Τι συγκεκριμένα αναφέρει το πολυνομοσχέδιο:

Ωστόσο, «χάνουν» τα οικογενειακά επιδόματα όσες οικογένειες έχουν ένα παιδί, αφού το σημερινό ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ υποχωρεί πλέον στα 6.000 ευρώ «κόβοντας» πολλούς δικαιούχους, παρότι το επίδομα αυξάνεται από 40 ευρώ σήμερα, στα 60 ευρώ το μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: