ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ναός Αγίας Μαγδαληνής Χανίων, ο «Ηγεμονικός Ναός» στο Πάρκο Βασιλοπαίδος Μαρίας στα Χανιά της Κρήτης

του Ιωάννη Καστρινάκη
Η εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, «ο ηγεμονικός ναός», κτίστηκε όταν ο πρώτος ΄Υπατος Αρμοστής της Κρήτης Πρίγκηπας Γεώργιος (1898-1906), δευτερότοκος γιος του...
Βασιλέως Γεωργίου Α’ των Ελλήνων, προσέφερε στις αρχές του 1901 δέκα χιλιάδες ρούβλια και τα σχέδια για την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένης στη Μαρία Μαγδαληνή, σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας, συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου Μιχαήλοβιτς.

Τα χρήματα κατέθεσε ο Πρίγκιπας Αρμοστής στην Τράπεζα Κρήτης και τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί στη Ρωσία παραδόθηκαν στο διευθυντή των Δημοσίων Έργων της Κρητικής Πολιτείας Νικόλαο Παντζείρη για να τα μελετήσει. Την επίβλεψη για την εκτέλεση του έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Χρήστος Τσολίνας. Η αρχιτεκτονική του ναού ακολουθεί τις όψιμες μπαρόκ τάσεις, που διαμορφώθηκαν στη Ρωσία. Πρόκειται στην ουσία για μια ορθογώνια αίθουσα, που καταλήγει ανατολικά σε τρίπλευρη αψίδα και δυτικά περιβάλλεται από τρίπλευρη στοά με χαρακτηριστικούς «ρωσικούς» κιονίσκους. Η στέγαση γίνεται σε δυο τετράριχτα επίπεδα, που αρχικά καλυπτόταν από σμαλτωμένα μπλε πλακίδια, κατεστραμμένα σε μεγάλο βαθμό. Η κατασκευή ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό «κρεμυδόσχημο»
ρωσικό ψευδοτρούλο, που αποτελεί καθαρά διακοσμητικό στοιχείο και δεν επικοινωνεί με το ημισφαιρικό εσωτερικό. Είναι κτισμένος με μεγάλους ορθογώνιους δόμους και διακοσμητικούς κιονίσκους, καθώς και διακοσμητική χρήση κόκκινων πλίνθων στα τόξα και άλλα σημεία.

Η νέα εκκλησία, δυναμικότητας 80 ατόμων, ανεγέρθηκε απέναντι από την οικία του Πρίγκιπα, στην περιοχή Χαλέπα, όπου εκεί βρισκόταν και τα προξενεία της Ελλάδος και των Μεγάλων Δυνάμεων. Στις 6 Ιανουαρίου του 1903 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ναού σε πολύ στενό κύκλο με την παρουσία της βασίλισσας Όλγας, του Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιου και του Πρίγκιπα Γεώργιου, του υπασπιστή του πρίγκιπα Κ. Λεμπέση και του ιδιαιτέρου γραμματέα Α. Παπαδιαμαντόπουλου και της γυναίκας του.
Ο Πρίγκιπας μετά την αναχώρηση του από την Κρήτη, προσέφερε το ναό, τον Μάιο του 1909, στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα, σε ανάμνηση των ημερών που πέρασε στην Κρήτη και της αγάπης με την οποία τον περιέβαλε η κοινότητα της Χαλέπας.

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος ο Κρης: Πρώτος ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας
Η πριγκίπισσα Μαρία με το σύζυγο της Μέγα Δούκα Γεώργιο Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας κατά την ημέρα των γάμων της.
Η οικία του πρίγκιπα Γεωργίου στην Χαλέπα Χανίων.

Η ανατολική είσοδος του κήπου βασιλόπαιδος Μαρίας όπου βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Μαγδαληνής.

Ο Ναός της Αγίας Μαγδαληνής σε καρτ ποστάλ της Κρητικής Πολιτείας.

Αναθηματικές μαρμάρινες πλάκες στην είσοδο το Ναού.
Πανοραμική άποψη του Άλσους βασιλόπαιδος Μαρίας με τον Ναό της Αγίας Μαγδαλινής στο μέσο του.

(Εστάλη από αναγνώστη)

https://eleftheroiellines.blo gspot.gr/2017/06/blog-post_79. html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: