ΣΙΝΕ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Στη Βασίλισσα η Μέι για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – Τα πιθανά σενάρια

Κερδίζει η Τερέζα Μέι, σε μια νίκη όμως χωρίς αυτοδυναμία
Παραίτηση Μέι και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ζητά ο Τζέρεμι Κόρμπιν


Πιθανή η παραίτησή της, εκτιμά η Citi – Δεν θα παραιτηθεί η Μέι, λέει το BBC
Όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα
Αβεβαιότητα για το Brexit – Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, λένε οι Δημοκρατικοί

Στα ανάκτορα του Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα βρεθεί η Τερέζα Μέι το μεσημέρι της Παρασκευής για να γίνει δεκτή από τη βασίλισσα Ελισάβετ και να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την πύρρειο νίκη των Συντηρητικών στη Βρετανία.

Το κόμμα της Μέι δεν πρόκειται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μεταδίδει το Reuters, όπως καταδεικνύουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 314 έδρες, 17 λιγότερες από όσες διέθεταν, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 326.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις έδρες των κομμάτων, όπως έχουν κατανεμηθεί ως τώρα.

Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 14
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34

Σοκ για τη Μέι γράφει ο βρετανικός Τύπος

Για σοκ και στοίχημα που χάθηκε κάνει λόγο η πλειοψηφία του αγγλικού Τύπου μετά τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls που δίνουν μεν νίκη στη Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία.

Παραίτηση της Μέι ζητεί ο Κόρμπιν – «Ξοφλημένη πρωθυπουργός η Μέι»

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», δήλωσε ο Κόρμπιν.

«Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός», είπε ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ στο BBC Radio.

Να συνεχιστούν οι διαδικασίες για το Brexit, ζητούν οι Δημοκρατικοί

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μάλιστα ζητούν να συνεχιστούν κανονικά οι συνομιλίες για το Brexit.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: «Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit».

«Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη», είπε.



Όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα

Την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα, θα έχουν οι Συντηρητικοί. Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα θέλουν τους Συντηρητικούς να συνεργάζονται με τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, ενώ από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά κυβέρνηση μειοψηφίας.

Παραίτησή της εκτιμά η Citi

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi.

«Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.

Την ώρα που η Citi εκτιμά παραίτηση της Μέι, ο πολιτικός συντάκτης του BBC δήλωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

«Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα», δήλωσε η Λόρα Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει».

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για το SNP, λέει η Στέρτζον

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.



«Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

JP Morgan: Το Λονδίνο ίσως χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει το Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της βρετανίδας πρωθυπουργού φαίνεται να χάνει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JP Morgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JP Morgan.



Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ.

Δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

Οι Συντηρητικοί συζητούν με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι βρίσκονται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο εξετάζει να την παροχή στήριξης μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο πηγές.

Το DUP έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: