ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

DW: Σαν ταινία η διακίνηση χασίς από την Αλβανία στην Ελλάδα

Μοιάζει με ταινία του Τζέιμς Μποντ. Σκάφη της ακτοφυλακής πλέουν με μεγάλη ταχύτητα. Λίγα μέτρα πιο πάνω πετάει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Από την πλώρη του πλοίου... οι άνδρες ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα αλλά οι έμποροι ναρκωτικών δεν φαίνεται να φοβούνται. Καταφθάνει όμως σε λίγο ακόμα ένα σκάφος της ακτοφυλακής για ενίσχυση κι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν για τους λαθρέμπορους.

Η σκηνή αυτή βιντεοσκοπήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την ελληνική ακτοφυλακή και παρουσιάζει την καθημερινότητα στην Αδριατική και στα νησιά του Ιονίου. 1,5 τόνο χασίς κατέσχεσε εκείνη την ημέρα η αστυνομία. Μια μεγάλη επιτυχία αλλά παρόλα αυτά σταγόνα στον ωκεανό.

Πόσοι ακριβώς τόνοι χασίς διακινούνται κάθε χρόνο από εκείνη την περιοχή και φθάνουν στην Ευρώπη δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αλβανία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χασίς στην Ευρώπη, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η Ελλάδα.
Εδώ και καιρό οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές συνεργάζονται για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Και ένας από τους λόγους είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ακόμα και από τις διωκτικές αρχές.

Ο πιο σύντομος υδάτινος δρόμος μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας είναι 70 χλμ και με τα γρήγορα υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτουν οι έμποροι ναρκωτικών μέσα σε μια ώρα μπορούν να μεταφέρουν το παράνομο εμπόρευμά τους. Σε περίπτωση δε που οι αρχές πλησιάσουν πολύ κοντά δεν διστάζουν να πετάξουν στη θάλασσα τα συσκευασμένα με πλαστικά δέματα. Κάποιες φορές κολυμβητές ανακαλύπτουν ανυποψίαστοι τέτοια πακέτα στους Οθωνούς, την Κεφαλονιά ή τη Ζάκυνθο.

Φόβος και περιορισμένα μέσα
Η αστυνομία όμως συχνά φαίνεται ανήμπορη να καταπολεμήσει τους εμπόρους ακόμα και όταν αυτοί χρησιμοποιούν πολύ πιο απλά μέσα. Για παράδειγμα στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας χρησιμοποιούν γαϊδουράκια. Σε περίπτωση που οι αρχές εντοπίσουν μια τέτοια μεταφορά, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κατασχέσουν το παράνομο εμπόριο και τα συμπαθή τετράποδα. Οι δράστες το έχουν σκάσει. Ακόμα και εάν κάτι τέτοιο ακούγεται αστείο, για τους αστυνομικούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. «Φοβάμαι να κάνω ελέγχους στα σύνορα, κανείς δεν ξέρει πού και πότε μπορεί να εμφανιστεί η μαφία των ναρκωτικών και εάν κάποιος αρχίσει να πυροβολεί» εξομολογείται ένας αστυνομικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πελάτες υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη, μια και τόσο το αλβανικό όσο και του ελληνικό χασίς θεωρούνται πολύ καλής ποιότητας. Ενώ οι παράνομοι καλλιεργητές κάνναβης στη Γερμανία για παράδειγμα χρειάζονται φυτώρια και ειδικούς λαμπτήρες που ανεβάζουν στα ύψη τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, στη Νότια Ευρώπη το φυτό ευδοκιμεί άνετα σε περιοχές που δεν είναι υπερβολικά ξηρές και έχουν ήλιο. Η περιοχή της Καλαμάτας για παράδειγμα δεν παράγει μόνο τις πασίγνωστες ελιές αλλά και καλή κάνναβη.

Βάσει των στοιχείων των ελληνικών αρχών για την περίοδο 2005-2015 η οικονομική κρίση ευνοεί την καλλιέργεια κάνναβης και μάλιστα σε ολόκληρη την επικράτεια. Μόνο το 2015 η αστυνομία κατέστρεψε γύρω στα 55.000 δενδρύλλια σε όλη την Ελλάδα. Γνωστή είναι η χασισοπαραγωγή στην επαρχία Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Η τοπική μαφία είναι τόσο καλά εξοπλισμένη που η περιοχή είναι σχεδόν απροσπέλαστη. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας το 2007, όταν συνελήφθησαν 40 άτομα και τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί.

Στην Αλβανία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η αλβανική αστυνομία αναφέρει ότι πέρυσι καταστράφηκαν 2,3 εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης, ωστόσο η καλλιέργεια χασίς είναι για το φτωχό πληθυσμό συχνά η μοναδική πηγή εσόδων.

Πηγή
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: