ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 16-7-2017, με εκπτώσεις και απεργία

Ανοιχτά θα είναι σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από...
τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ). Κυριακη ανοιχτα θα είναι και κάποια σουπερμάρκετ (super market) ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας. Επίσης, από τις 10 Ιουλίου 2017 ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017. Σημειώνεται ότι για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Kάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές απευθύνουν να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την Κυριακή, 16 Ιουλίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος).

Εν τω μεταξύ, σε συγκεκριμένους δρόμους και όχι σε ολόκληρη την επικράτεια των δήμων επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους για την περίοδο Μαΐος 2017 έως και Οκτώβριος 2017. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι καθορίστηκαν με νέα υπουργική απόφαση και η οποία αφορά τον Δήμο Πειραιά, την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου), το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και την περιοχή πέριξ του αεροδρομίου των Σπάτων.

Υπουργική απόφαση για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές
Ειδικότερα, στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που ορίζει σε ποιές περιοχές θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα προχώρησε την Παρασκευή 7/7/2017 το υπουργείο Οικονομίας.

Ειδικότερα, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, η απόφαση που αφορά στην προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Με την υπουργική απόφαση -η οποία για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες- καθορίζονται σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για την απόφαση.

Ποιες είναι οι περιοχές
Σύμφωνα με την απόφαση οι περιοχές της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι οι εξής:

1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.

2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.

3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.

4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.

6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

7. Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο.

8. Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Διευκρινήσεις
Στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται πως όσα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται εκατέρωθεν των οδών, οι οποίες αποτελούν τα όρια των περιοχών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6 και 8 επιτρέπεται να λειτουργούν προαιρετικά τις Κυριακές.

Επίσης επιτρέπεται, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος.
τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος, όπως αυτό ορίζεται στην περίπτωση 1, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται επί των πλευρών των οικοδομικών τετραγώνων που εφάπτονται της άνω πλευράς της Λεωφόρου, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος. Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται κάτωθεν της Λεωφόρου Ποσειδώνος προς την πλευρά της παραλίας.

Το σκεπτικό
Το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών των περιοχών, είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά την διάρκεια του έτους, όπως αναφέρεται στην ΥΑ.

Ειδικότερα,
1. Ο αυξημένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

2. Ο αυξημένος αριθμός αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

3. Το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του αυξημένου συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.

4. Η υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας.

5. Η αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

6. Η σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες στην παρούσα απόφαση περιοχές, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

7. Η παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο «τουρισμός πόλεων», από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης στην υπουργική απόφαση σημειώνεται πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα πρέπει να θεσμοθετούνται κατ’ εξαίρεση, ώστε να εξυπηρετηθούν σκοποί δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία και την εφαρμογή της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας.
Παπαδημητρίου: Περίπου 30 Κυριακές ανοιχτα τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές

Περίπου 30 Κυριακές θα ανοιγουν τα εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως δήλωσε την Τρίτη 2 Μαϊου 2017 ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο περιθώριο των εγκαίων ενός ακόμη Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στην Πατησίων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. «Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» όπως είπε ο υπουργός.

Εκπτώσεις
Αθήνα

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου οι φετινές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου (16 του μηνός) τα καταστήματα θα μπορούν βάσει νόμου να παραμείνουν ανοιχτά.

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017.

Η ΕΣΕΕ έχει -όπως αναφέρει- βάσιμες προσδοκίες ότι θα τονωθεί ο τζίρος της αγοράς σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης του τουρισμού και εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν 
τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές.

Θεσσαλονίκη
Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) ενημέρωσε εμπόρους και καταναλωτές ότι ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου οι φετινές θερινές εκπτώσεις, στην οποία διευκρινίζεται ότι την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου (16 Ιουλίου) τα καταστήματα θα μπορούν βάσει νόμου να παραμείνουν ανοιχτά, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Οι νομοί ή κάποιοι δήμοι εντός αυτών στους οποίους υπάρχει διαφοροποίηση για τον χρόνο πραγματοποίησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε σχέση με το γενικό πλαίσιο βάσει των αποφάσεων των οικείων αντιπεριφερειαρχών που εκδόθηκαν έως τις 22 Μαρτίου 2017 (καταληκτική προθεσμία ειδικά για τη φετινή χρονιά) είναι οι ακόλουθοι:

Στους παρακάτω 6 νομούς δεν θα γίνουν ενδιάμεσες εκπτώσεις εντός του Μαΐου διότι οι αποφάσεις προβλέπουν διαφορετικές ημερομηνίες:

• Νομός Αιτωλοακαρνανίας: 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 και 18 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 24 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Εβρου: 4-18 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Ξάνθης: 17-31 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τος Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Ροδόπης: 14-28 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Δωδεκανήσου και Νομός Ηρακλείου πλην των τουριστικών δήμων: 1-15 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017. Στον νομό Δωδεκανήσου τα καταστήματα θα λειτουργούν προαιρετικά τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση του νομού Ηρακλείου δεν έχουν οριστεί Κυριακές, κάτι όμως που δεν είναι συμβατό με τον νόμο.

• Τουριστικοί δήμοι νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Δήμοι Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Φαιστού: 18-28 Απριλίου 2017 και 11-31 Οκτωβρίου 2017.
Αμετάβλητο το καθεστώς για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση, μέχρι και την έκδοση της νέας υπουργικής απόφαση παρέμενε αμετάβλητο το καθεστώς για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή παλαιότερη πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, διευκρινίζει τα εξής:

Σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές διευκρινίζεται ότι το ισχύον καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ (8) Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3) Την Κυριακή των Βαΐων

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

5) Δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων

Απεργία
24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017.

Η λειτουργία των καταστημάτων στις 16.7.2017 συμπίπτει με την περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του Μαΐου και μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών.

Με τη νέα νομοθεσία, οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (32 Κυριακές) στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαλύοντας τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Είναι φανερό ότι, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα.

Η ΟΙΥΕ από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, με νέα Πανελλαδική Απεργία στις 16.7.2017.

Καλούμε τα σωματεία μας και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά την απεργιακή μάχη ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών να σταθούν δίπλα μας και να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 16 ΙΟΥΛΗ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ!

Για την ΟΙΥΕ

Θυμίζουμε ότι ανοιχτά ήταν και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα. ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ αποφάσισαν απεργία για την Κυριακή 7-5-2017.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας πραγματοποίησαν την Κυριακή 7-5-2017 έμποροι και εμποροϋπάλληλοι.

Στην οδό ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και τις 2 μ.μ. τα μαγαζιά δεν ήταν ανοιχτά, λόγω των διαδηλώσεων των εμποροϋπαλλήλων.

Επίσης, πανελλαδική απεργία στο εμπόριο για την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 αποφάσισε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Την αντίθεσή του στη διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως προωθείται «κατά απαίτηση των δανειστών», εκφράζει σε ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (Παρασκευή 5-5-2017), υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δεν προσφέρει καμία οικονομική – αναπτυξιακή προοπτική. Ειδικότερα, στο ψήφισμα που ελήφθη κατά πλειοψηφία επί του έκτακτου, στη συνεδρίαση, θέματος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το ΠΕΣΥ επαναλαμβάνει την «πάγια και κατηγορηματική αντίθεσή του» σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στους φορείς του εμπορικού κόσμου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ) και στα σωματεία των εργαζομένων.

The Report

Δεν υπάρχουν σχόλια: