ΣΙΝΕ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο της Αθήνας στις αγορές

Η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, μετά από τρία χρόνια, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα διεθνή ΜΜΕ.

«Η επιτυχής έκδοση νέων πενταετών ομολόγων θα βοηθούσε την...

πληγείσα από την κρίση χώρα να εξέλθει από τον μακρύ κύκλο της λιτότητας και των μνημονίων», αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

«Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο το νέο ομόλογο να έχει επιτόκιο 4,2%. Όμως πηγές προσκείμενες σε τράπεζες πιστεύουν ότι αυτό το επίπεδο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και θεωρούν πιθανότερο το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ του 4,3% και του 4,5%», αναφέρει η εφημερίδα. «(Σ.σ. ελληνικές) κυβερνητικές πηγές λένε ότι η αποτίμηση θα γίνει την Τρίτη 25η Ιουλίου. Η δοκιμή αυτή της αγοράς θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα όχι μόνο για να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των αγορών, από τις οποίες ουσιαστικά είχε αποκλειστεί μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης της, αλλά και για να απαλλαγεί από την εξάρτηση των δανείων των μνημονίων», προσθέτει, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Εάν η έκδοση είναι επιτυχής, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται στο 180%, να βγει από τον μακρύ κύκλο λιτότητας και πακέτων διάσωσης».

Με τη δοκιμή αυτή στις αγορές, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει να κάνει ένα βήμα εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018, καλύπτοντας επίσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2019, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ιταλία και την Πορτογαλία έπεσαν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, οδηγώντας σε πτώση το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, σχολιάζει το Reuters, εξηγώντας ότι αυτό είναι ευνοϊκό για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές για την χρηματοδότηση του χρέους της αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες είναι καλές. «Επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 δις ευρώ με την έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγων μόλις το κόστος πέσει κάτω από το 5%» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Από αυτό το σημείο η χώρα δεν απέχει και πολύ. Η επιστροφή θα ήταν επιτυχής, εάν συμμετείχαν περισσότερο ξένοι επενδυτές και λιγότερο ελληνικές τράπεζες.» Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ωστόσο ότι στην ίδια θέση βρέθηκε η χώρα και πριν από 3 χρόνια, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση άντλησε από τις αγορές 3 δις ευρώ με επιτόκιο 4,75% παραμένοντας ωστόσο αποκομμένη από συνθήκες κανονικής χρηματοδότησης. «Παρόλα αυτά οι δανειστές επιμένουν να σταθεί άμεσα η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Οι ευρωδιασώστες θα μπορούν να το πουλήσουν ως απόδειξη ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης των περασμένων χρόνων ήταν επιτυχής. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διαδεχθεί το τρίτο πρόγραμμα ύψους 85 δις ευρώ ένα τέταρτο. Γι αυτό σύμφωνα με την επιθυμία της ΕΕ οι Έλληνες θα πρέπει πριν την λήξη του τρίτου προγράμματος μέσα του 2018 να βγουν στις αγορές με πολλά ομόλογα διαφορετικής διάρκειας.»

Για το ίδιο θέμα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ αναφέρεται στην πρόσφατη αποκάλυψη του Reuters, ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει σε πέντε ξένες τράπεζες τις προετοιμασίες για την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. «Κριτήριο για την επιτυχή επάνοδο της Ελλάδας εκτός από την απόδοση είναι και η συμμετοχή ξένων τραπεζών» αναφέρει η εφημερίδα. «Ως καλός οιωνός θεωρείται το αυξημένο ενδιαφέρον που έδειξαν τους τελευταίους μήνες ξένοι επενδυτές σε ολόκληρη την ελληνική αγορά ομολόγων (...) Υπάρχουν όμως και φωνές, όπως αυτή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην Wall Street Journal, που προειδοποιούν να μην επικρατήσει βιασύνη. O Στουρνάρας περιμένει περισσότερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εάν η Ελλάδα το επόμενο διάστημα κάνει δύο ή τρεις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα τη βοηθήσουν για να επιστρέψει αργότερα στις αγορές.»

Η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η Ελλάδα θα εκδώσει αύριο ομόλογα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη κίνηση αυτού του είδους από το 2014 προκειμένου να 'δοκιμάσει' την αγορά ύστερα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: