ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Θα πάθετε πλάκα: Πόσο στοιχίζει πραγματικά ένα προϊόν και πόσο πουλιέται στο ράφι

Μήπως υπάρχουν κάποιες φορές που έχετε την εντύπωση ότι ένα προϊόν κοστίζει πάρα πολύ ακριβά λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος παραγωγής του;

Αυτό ισχύει για πάρα πολλά προϊόντα. Ας δούμε μερικά μόνο από αυτά.

Tα γυαλια της Google
Τα υλικά των γυαλιών της Google κοστίζουν μόνον 80 δολ. πολύ λιγότερο από τα 1500 δολ. που έδωσαν οι πρώτοι που ήθελαν να τα αποκτήσουν.

iPhone 6S
Η τιμή του iPhone 6s Plus κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα και το κατάστημα από 649 δολ. έως 949 δολ. Η τιμή κατασκευής του όμως υπολογίζεται από 227 δολ. μέχρι 242,50 δολ. σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-Delit. Στην τιμή αυτή βέβαια δεν περιλαμβάνεται το κόστος διανομής, έρευνας και ανάπτυξης, κ.α. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο κινητό είναι ακριβό.

Galaxy S7
Και η Samsung επωφελείται βεβαίως από την προσοδοφόρα αγορά των έξυπνων τηλεφώνων. Το Gagaxy S7, του οποίου το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 249,55 δολ. πωλείται 787,10 δολ.

Μπλουζάκι που κατασκευάστηκε σε αναπτυσσόμενη χώραΣύμφωνα με ένα άρθρο του εντύπου Devoir, ένα βαμβακερό μπλουζάκι που κοστίζει περίπου 6,80 δολ. πωλείται στις ΗΠΑ περίπου 30,65 δολ.

Sofosbuvir (φαρμακο για την ηπατιτιδα C)Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, τα κέρδη στην περίπτωση του σκευάσματος Sofosbuvir είναι κολοσσιαία. Η τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι 400 φορές πάνω από το κόστος παρασκευής του.

ΓυαλιαΣτα γυαλιά οράσεως το περιθώριο κέρδους υπολογίζεται μέχρι και 100 φορές του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με την εφημερίδα La Presse.

Εκλεκτα τυριαΚι εδώ επίσης υπάρχει αισχροκέρδεια. Στα διάφορα εκλεκτά τυριά το περιθώριο κέρδους υπολογίζεται πάνω από 40% σύμφωνα με την L’actualité.

ΑρώματαΤο χρήμα δεν μοσχοβολά όπως το μοναδικό Coco Mademoiselle (Chanel), το La vie est belle (Lancôme), το J’adore (Dior). Τα αρώματα αυτά πωλούνται μεταξύ 100 και 187 δολ. στα διάφορα καταστήματα. Παρόλα αυτά στην τιμή αυτή μόνο ένα 10% αντιστοιχεί στο ίδιο το άρωμα σύμφωνα με την LeMonde.fr.

iPad MiniΗ τιμή πώλησης του iPad Mini είναι περίπου 329δολ. ενώ το κόστος παραγωγής του είναι μόλις 188δολ., έχουμε λοιπόν ένα κέρδος 66%.

Τα κρασιαΤο κόστος παραγωγής ενός Bordeaux είναι περίπου 3,68δολ. Παρόλα αυτά η τιμή πώλησης των κόκκινων Bordeaux είναι περίπου στα 12,55 δολ. και φτάνει και κάποιες φορές τα 1.000 για τις μεγάλες ετικέτες. Στην υγειά μας!

Αναψυκτικα στο σινεμαΈνα αναψυκτικό που το πληρώνουμε περίπου 2 ευρώ στα διάφορα σινεμά στοιχίζει μόλις 11 λεπτά.

Ποπ κορνΑκόμη κι εάν η παρασκευή του ποπ κορν στοιχίζει ελάχιστα, παρόλα αυτά σε κάποια σινεμά ένα μεγάλο ποπ κορν και ένα αναψυκτικό μπορεί να σας στοιχίσει ακόμη και 3,5 ευρώ.

Τα καλλυντικάΗ μάσκαρα, τα ρουζ και όλα τα καλλυντικά αποφέρουν σκανδαλώδη κέρδη, αναφέρει ο χημικός στον τομέα των καλλυντικών Perry Romanowski. Υπάρχουν αντιρυτιδικές κρέμες οι οποίες πωλούνται 100 δολ. και στοιχίζουν μόλις 2.

Η βενζίνηΗ πραγματική τιμή της βενζίνης είναι κάτω από το 50% της μέσης τιμής του λίτρου που πωλείται στα βενζινάδικα. Τα υπόλοιπα είναι ως γνωστόν φόροι, μεταφορά και κέρδος του διανομέα.

Οι αθλητικες φανελες (χοκει)Η τιμή των αθλητικών ρούχων στο χόκεϊ παραδείγματος χάρη ξεκινά από τα 15 δολ. Παρόλα αυτά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.500 δολ. εάν έχει το όνομα κάποιου διάσημου αθλητή.

Οι κροκετεςΌπως φαντάζεστε οι κροκέτες από ψάρι ή κοτόπουλο πωλούνται σε τιμές πολύ υψηλότερες από την πραγματική αξία των υλικών τους.

Ενας Rembrandt η ενας RodinΗ τιμή κάποιων έργων τέχνης μπορεί να είναι ακόμη και κάποια εκατομμύρια. Οι παράγοντες που καθορίζουν όμως εδώ την τιμή είναι πάρα πολλοί όπως οι διαστάσεις, ο καλλιτέχνης, η εποχή, κ.α

Προιόντα απο ταινίες και gamingΜπλουζάκια, φλιτζάνια, κουκλάκια και άλλα προϊόντα από ταινίες τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα και αποφέρουν τεράστια κέρδη. Παραδείγματος χάρη, η σειρά των Star Wars είναι μια αυτοκρατορία 27 δισ. δολ.

Το ρευμαΣτον Καναδά, που έχουν γίνει οι ανάλογοι υπολογισμοί, το μέσο κόστος ανέρχεται στα 2 λεπτά την kWh. Παρόλα αυτά το ρεύμα πωλείται στον καταναλωτή στα 28,4 λεπτά, 14 φορές πάνω από το κόστος παραγωγής. Στην Ελλάδα μαζί με το ρεύμα οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά επιπλέον 9 διαφορετικές χρεώσεις.

Αφίσες με αυτόγραφα σταρΟι αφίσες με την υπογραφή των σταρ κοστίζουν βεβαίως πολύ παραπάνω από το χαρτί και το μελάνι που χρειάστηκαν για να εκτυπωθούν.

Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: