ΣΙΝΕ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η αστυφύλακας, ο νευρικός οδηγός και οι πινακίδες που τον έστειλαν στη φυλακή

Το περιστατικό του καλοκαιριού του ’79 στο κέντρο της Αθήνας
Η ένταση της ημέρας, η πίεση των υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την αφόρητη κίνηση του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να αποδειχθούν…
μοιραίες.
Όσοι κινούνται στο κέντρο έχουν να αφηγηθούν πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας. Μία από αυτές είχε ως βασικούς πρωταγωνιστές μία νεαρή αστυφύλακα κι έναν νευρικό οδηγό αλλά απρόβλεπτο τέλος.

Η νεαρή αστυφύλακας, τον Ιούνιο του 1979, βρισκόταν σε υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με συναδέλφους της έκαναν ελέγχους, έκοβαν κλήσεις και αφαιρούσαν πινακίδες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Ένα αυτοκίνητο τράβηξε την προσοχή της καθώς ήταν παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, κοντά στη γωνία του κεντρικού δρόμου. Η αστυφύλακας κινήθηκε προς το αυτοκίνητο έβγαλε το μπλοκάκι της και αφού έγραψε τα στοιχεία του αυτοκινήτου, έκοψε μια κλήση για παράνομο παρκάρισμα την τοποθέτησε κάτω από τον υαλοκαθαριστήρα και στη συνέχεια άρχισε να ξεβιδώνει τις πινακίδες.

Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγα λεπτά όταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλησίασε την αστυφύλακα και άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα, λέγοντας πως στάθμευσε στο συγκεκριμένο σημείο γιατί υπήρχε μεγάλη ανάγκη και της ζήτησε να μην του αφαιρέσει τις πινακίδες.

Η αστυφύλακας τον ενημέρωσε πως η κλήση είχε ήδη κοπεί και ότι ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει. Όταν του ζήτησε τα στοιχεία του, το δίπλωμα οδήγησης και την ασφάλεια του αυτοκινήτου, ο άνδρας της απάντησε ότι δεν τα είχε μαζί του και η αστυφύλακας συμπλήρωσε την κλήση της και συνέχισε τη δουλειά της σκύβοντας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για να αφαιρέσει τις πινακίδες.

Ο Ν.Α., όμως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν δεχόταν το «όχι» ως απάντηση και αφού έβαλε τις φωνές στην αστυφύλακα, κάθισε στη θέση του οδηγού και έβαλε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου. Το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα βρισκόταν πίσω από το αυτοκίνητο του, δεν τον εμπόδισε να βάλει όπισθεν για να μπορέσει να ξεπαρκάρει. Μόνο που κατά τη διάρκεια της... μεγάλης εξόδου, ο Ν.Α. παρέσυρε με το αυτοκίνητο του και τραυμάτισε την αστυφύλακα. Η υπόθεση κατέληξε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου ο Ν.Α. κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του αλλά και για σειρά αδικημάτων και παραβάσεων του ΚΟΚ.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ήταν μια άτυχη στιγμή και πως δεν είχε σε καμία περίπτωση πρόθεση να τραυματίσει την αστυφύλακα. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πείστηκε, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και 15 ημερών. Μάλιστα, οι δικαστές αποφάσισαν η έφεση του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο για τη φυλακή.

πηγή
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: