ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Πρόσκληση συμμετοχής στην θεματική έκθεση "Ψωμί"

Τα έργα των συμμετεχόντων θα συμπράξουν με τα έργα του γλύπτη Θοδωρή Παπαγιάννη Καθηγητή στην Καλών τεχνών Αθήνας. 
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα, στα πλαίσια του...
 3ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Ποίησης με θέμα: “ΤΟ ΨΩΜΙ” στο διάβα των αιώνων και στον κύκλο της ζωής, που διοργανώνει το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης της Κοζάνης, θα γίνει η γιορτή για την  απονομή των βραβείων στο χωριό Καισάρεια Κοζάνης.

Καλούνται εικαστικοί σε μια συνεργατική σύμπραξη με τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, από το ομώνυμο Μουσείο στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων, να συμμετέχουν στην γιορτή.  Απευθύνεται ανοικτή  πρόσκληση προς τους εικαστικούς που επιθυμούν να συνομιλήσουν εικαστικά με τον γλύπτη  να χρησιμοποιήσουν “το ψωμί” ως καμβά με ελεύθερο θέμα και υλικό ζωγραφικής. Τα έργα που θα δημιουργήσουν οι εικαστικοί και θα παρουσιαστούν στον χώρο της γιορτής κατά την ημέρα της απονομής των βραβείων, θα μοιραστούν στα 45 παιδιά του χωριού Καισάρεια Κοζάνης.
 Ας θυμηθούμε τι είπε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο, όταν πήρε στα χέρια Του τον άρτο, τον οποίον ευλόγησε και τον έδωσε στους μαθητές Του λέγοντάς τους:
«Λαβών τον άρτον και ευχαριστήσας έκλασε και εδίδου τοις μαθηταίς και είπε· λάβετε φάγετε· τούτο εστί το σώμα μου».

Συντονιστής του project είναι ο   Χάρης Κοντοσφύρης εικαστικός και αναπληρωτής καθηγητής στην καλών τεχνών Φλώρινας. Συντονιστής  για τα εικαστικά και  για δήλωση συμμετοχών είναι η Κατερίνα Καρούλια στο mail: studioart_karoulia@yahoo.gr 

Τρόπος υλοποίησης του έργου. Ο κάθε καλλιτέχνης καλλιτέχνης παρεμβαίνει σε ένα καρβέλι ψωμί με όποιο τρόπο θελήσει και με όποια θεματική. Ελκυστικό θεωρείται από τους οργανωτές να έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής ψωμιού, αλλά δεν είναι δεσμευτικό. Τα καρβέλια πρέπει να είναι ψημένα με πολύ αλάτι για να αποξηρανθούν σωστά και να προετοιμαστούν για την ζωγραφική η να παραμείνουν ως γλυπτά. Τα έργα θα ονοματιστούν στον κάτω μέρος τους από τα παιδιά του χωριού που θα τους  χαριστούν. Έτσι θα είναι προσωπικό ενθύμιο για το σπίτι του καθ ενός.  Προκειμένου να επιχειρήσει κάθε καλλιτέχνης μόνος του να  κάνει  ένα καρβέλι ( στρογγυλό ψωμί) ακολουθεί η συνταγή παρασκευής του.Μετά προετοιμάζει την σκληρή κρούστα και ζωγραφίζει ή κάνει ντεκουπάζ παλιότερης δουλείας του η βερνικώνει.
Το αλατοζυμο είναι ένα σπουδαίο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές κατασκευές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον πυλό ή κάποιες φορές το fimo. Γενικά για το αλατοζυμο ισχύει ο κανόνας της αναλογίας 1:1:3
· κούπα αλάτι
· 1 κούπα νερό
· 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
Τρόπος Παρασκευής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε γύρω στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).
 Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να  περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική κόλλα  που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει.
.Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτουργεί σαν συντηρητικό και δεν χαλάει σχεδόν με τίποτα η ζύμη μας.

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των ζωγραφισμένων καρβελιών 2 Σεπτεμβρίου 2017.
Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής 12 Αυγούστου 2017.

Ομάδα εξωστρέφειας 3ργαστηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: