ΣΙΝΕ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πιλότος μαχητικού πίνει νερό ενώ πετά ανάποδα!

Σε αυτό το καταπληκτικό βίντεο (που αγγίζει τα όρια της φαντασίας) ο πιλότος…
πίνει ένα ποτήρι νερό, χωρίς το νερό να χυθεί από το πλαστικό ποτήρι και ενώ το μαχητικό αεροσκάφος είναι στον αέρα ανάποδα!

Φαίνεται ότι δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά αν παρατηρήσετε τον ουρανό πίσω από τον πιλότο θα δείτε γιατί αυτό το βίντεο είναι πραγματικά απίστευτο. Ο πιλότος, ο οποίος γέμισε το ποτήρι του από ένα πλαστικό μπουκάλι ενώ το αεροσκάφος ήταν ανάποδα, δεν έχυσε ούτε μια σταγόνα όταν στην συνέχεια ήπιε το νερό.

Το περίεργο φαινόμενο είναι γνωστό ως κεντρομόλος δύναμη.

Καθώς το μαχητικό βρίσκεται στον αέρα, η δύναμη σπρώχνει τα πάντα στο κέντρο ενός υποθετικού κύκλου που δημιουργείται από το μαχητικό αεροσκάφος. Αυτός ο κύκλος δεν φαίνεται αλλά έχει παρόμοια αποτελέσματα με το γνωστό πείραμα “του νερού στον κουβά” – όπου ένας κουβάς με νερό αιωρείται πάνω από το κεφάλι κάποιου χωρίς να χυθεί σταγόνα.

Συγκεκριμένα όταν ένα σώμα εκτελεί κυκλική κίνηση, δηλαδή περιστρέφεται διαγράφοντας κύκλο γύρω από ένα σταθερό σημείο στον χώρο, τότε στο σώμα ασκείται δύναμη η οποία έχει φορά προς το κέντρο του κύκλου αυτού που διαγράφει η τροχιά του. Η κεντρομόλος δύναμη είναι η συνιστώσα της συνολικής δύναμης που ασκείται στο σώμα κατά τη διεύθυνση που ορίζει κάθε στιγμή η θέση του με το κέντρο της κυκλικής τροχιάς του, έχει κατεύθυνση (φορά) προς το κέντρο αυτό και είναι κάθε χρονική στιγμή κάθετη στην ταχύτητα του σώματος (Περισσότερα εδώ).

Η κεντρομόλος δύναμη ενεργεί σε ορθή γωνία προς την κατεύθυνση της πορείας, η οποία για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι η κατεύθυνση στην οποία περιστρέφεται, και με αυτόν τον τρόπο θέτονται σε ισχύ οι προϋποθέσεις της. Το νερό στο ποτήρι στην πραγματικότητα απλά ωθείται προς τα κάτω,που είναι και ο λόγος που ο πιλότος φαίνεται να δυσκολεύεται ελαφρώς στην προσπάθεια του να πιει. 


Δείτε το απίστευτο φαινόμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: