ΣΙΝΕ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Μεγάλη Προσοχή! Καμίνι ολόκληρη η χώρα με καύσωνα διαρκείας έως το Σάββατο

Σε τεστ αντοχής του πληθυσμού που έχει απομείνει στα αστικά κέντρα εξελίσσεται το τρίτο κατά σειρά φέτος κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους,...
οι συνθήκες αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, ενώ η διαφορά του συγκεκριμένου καύσωνα με τους προηγούμενους είναι η μεγάλη του διάρκεια και όχι οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

«Υπολογίζουμε ότι αυτή τη φορά η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη, ωστόσο δεν θα έχουμε ακραίες τιμές», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο ερευνητής-μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει στα δυτικά και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, «ο καύσωνας ξεκίνησε από την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο ήδη από τις 30 Ιουλίου».

Στην Αθήνα, ο καύσωνας έφτασε «επισήμως» στις 5 Αυγούστου και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο 12 Αυγούστου, δηλαδή θα διαρκέσει μία ολόκληρη βδομάδα.

Χθες, Δευτέρα, την «πρωτιά» στη θερμοκρασία εντός λεκανοπεδίου απέσπασε η Σαλαμίνα με 41 βαθμούς Κελσίου, ακολούθησαν το Πέραμα με 40 βαθμούς, εν συνεχεία ο Πειραιάς, ο Κορυδαλλός, ο Ασπρόπυργος και η Βάρη που ήρθαν… ισοπαλία με 39 βαθμούς Κελσίου. Στο κέντρο της Αθήνας το θερμόμετρο «σταμάτησε» στους 38 βαθμούς.

Έντονο το αίσθημα δυσφορίας

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας θα διατηρηθούν έως και την Παρασκευή 11/8/2017.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών (συνθήκες καύσωνα ως προς τις μέγιστες) στα δυτικά και βόρεια σχεδόν για όλες τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, θα αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας. Αντίθετα, στις περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου επίσης αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, η πνοή του μελτεμιού θα διατηρεί το αίσθημα δυσφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στους 48,8 βαθμούς η αισθητή θερμοκρασία!

Αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, το meteo.gr/ΕΑΑ προχώρησε στη βιομετεωρολογική αποτίμηση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας, και οι οποίες αναμένεται να επιμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης PET (Physiologically Equivalent Temperature – Φυσιολογικά Ισοδύναμη Θερμοκρασία), για τον υπολογισμό του οποίου εφαρμόστηκε το βιομετεωρολογικό μοντέλο μικρής κλίμακας RayMan, της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, τροφοδοτούμενο από τις μετρήσεις του δικτύου σταθμών του ΕΑΑ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 07/08/2017 (ώρα 14:00), το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας βρέθηκε σε συνθήκες ζέστης (θερμική αίσθηση) με έντονη θερμή επιβάρυνση, ενώ στο ~50% των σταθμών του δικτύου καταγράφηκαν συνθήκες έντονης ζέστης με ισχυρή θερμή επιβάρυνση. Τέλος, με βάση τις μετρήσεις του δικτύου του ΕΑΑ, υπήρξαν 17 περιοχές όπου επικράτησαν συνθήκες πολύ έντονης ζέστης με πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση. Στο επόμενο πίνακα παρουσιάζονται οι 5 περιοχές της χώρας μας με την μεγαλύτερη θερμή επιβάρυνση, το μεσημέρι της Δευτέρας 07/08/2017.

Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη 08/08/2017 πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου θα επικρατήσουν σε περιοχές της Ηπείρου, Δυτικής Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ στα επίπεδα των 38 βαθμών θα φτάσουν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Τέλος, στους 34-36 βαθμούς θα ανέλθουν οι μέγιστες στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα (Χάρτης Αριστερά), με μέτριους έως ισχυρούς (4-6 μποφόρ) βόρειους ανέμους στο Αιγαίο.

Την Τετάρτη 09/08/2017, (Χάρτης Δεξιά) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 39-40 βαθμούς Κελσίου θα συνεχίσουν σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ τοπικά στην Πελοπόννησο θα φτάνουν και τους 41 βαθμούς. Στα επίπεδα των 38 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και κατά τόπους στην νότια Κρήτη. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μελτέμι θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω ενίσχυση και θα φτάνει κατά τόπους στα 7 μποφόρ.

Παρόμοιες συνθήκες φαίνεται να επικρατούν την Πέμπτη 10/08/2017 και την Παρασκευή 11/08/2017.Το ενισχυμένο μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο από την Τετάρτη 09/08/2017, φαίνεται να διατηρείται μέχρι και την Παρασκευή 11/08/2017, κρατώντας σε καλύτερα επίπεδα τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας καθώς και το αίσθημα δυσφορίας στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα και τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στα δυτικά το Σαββάτο 12/08/2017, η οποία θα επεκταθεί σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα έως τη Δευτέρα 14/08/2017.


Με πληροφορίες από: kathimerini.gr meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: