ΣΙΝΕ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Παπάς έριξε αγιασμό στους δρόμους από όπου πέρασε το Gay Pride στο Βελιγράδι

Άλλη διάσταση απέκτησε το Pride του Βελιγραδίου, το οποίο μέχρι πέρυσι απασχολούσε μόνο τις τοπικές εφημερίδες αλλά και τα blog της gay κοινότητας για το...
κλίμα τρομοκρατίας και τις επιθέσεις που δέχονταν από ακροδεξιούς και θρησκόληπτους όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

Το σέρβικο Pride της Κυριακής ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό καθώς σε αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά γκέι πολιτικός και μάλιστα όχι όποιος και όποιος, αλλά η πρωθυπουργός της χώρας Ανα Μπρνάμπιτς. Όπως ήταν αναμενόμενο το Pride του Βελιγραδίου συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας μίας και αναφέρθηκαν σε αυτό το πρακτορείο Reuters και τον βρετανικό Independent ως τους Japan Times.

Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς τόνισε χαρακτηριστικά: «H κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η διαφορετικότητα καθιστά την κοινωνία μας ισχυρότερη, ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Να σημειωθεί βέβαια πως στην περίπτωση της Σερβίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν μιλάμε για άλμα αλλά μάλλον για ταξίδι στο φεγγάρι αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από επτά χρόνια υπερεθνικιστές, με την ανοχή και της αστυνομίας, είχαν επιτεθεί στην πορεία στέλνοντας δεκάδες συμμετέχοντες βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Αποτέλεσμα ήταν το Pride να διακοπεί έως και το 2015.

Είχε μεσολαβήσει η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της – για περισσότερες ελευθερίες στις μειονότητες της χώρας μεταξύ των οποίων και των γκέι. Πέρα όμως από την κυβέρνηση που όπως αποδεικνύει έχει κάνει σημαντικά βήματα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοινωνία. Ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως φαίνεται και στο χάρτη το 66% των Σέρβων ηλικίας 18-34 δηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Φυσικά τα ποσοστά αυτά είναι πιο απόλυτα στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Απόδειξη του πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μία εκδήλωση που συμμετέχουν ομοφυλόφιλοι αποτελεί το παρακάτω video όπου ένας ιερέας ακολουθεί τους δρόμους που πέρασε το Pride στο Βελιγράδι και τους «καθαρίζει» με αγιασμό…

eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια: