ΣΙΝΕ

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Χειμώνας 2017-2018 στην Ελλάδα: Η πρόβλεψη των Αμερικάνων μετεωρολόγων

Οι Αμερικάνοι μετεωρολόγοι του AccuWeather εξέδωσαν, όπως κάθε χρόνο, την εκτίμησή τους για τον καιρό του χειμώνα 2017-2018 στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τα Βαλκάνια...

και κατ' επέκταση την Ελλάδα τα νέα δεν είναι καλά, και ειδικά για τους αγρότες καθώς ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να είναι άνυδρος. Επίσης τα βουνά μας μετά βίας θα έχουν χιόνι...

Πιο αναλυτικά:

Ενώ η βόρεια Ευρώπη θα έχει έναν πολύ υγρό χειμώνα, από τη νότια και ανατολική Ισπανία και την Ιταλία μέχρι και τη Βαλκανική Χερσόνησο οι βροχοπτώσεις θα σπανίζουν.

Παρόλο που τμήματα της Ιταλίας και της Βαλκανικής χερσονήσου έλαβαν επωφελείς βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, αυτές οι περιοχές χρειάζονται ακόμα περισσότερες από αυτές για να ''ανακουφιστούν'' από τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να απουσιάζουν συνολικά και κατά συνέπεια θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη συνεχιζόμενη ξηρασία», δήλωσε ο Reppert.

Πολλές από αυτές τις περιοχές θα βρεθούν σε χειρότερη ξηρασία κατά την έξοδό τους από το χειμώνα από ότι κατά την είσοδό τους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία το 2018 εξαιτίας της κακής υγρασίας του εδάφους κατά την άνοιξη.

«Η αναλογία/κατανομή καλλιεργειών θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα και πάλι λόγω της έλλειψης βροχής κατά τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο Roys.

Η έλλειψη χειμερινών βροχοπτώσεων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών το επερχόμενο καλοκαίρι εάν οι βροχές της άνοιξης αποτύχουν επίσης να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα.

Οι κάτω του φυσιολογικού ορίου βροχοπτώσεις στα Βαλκάνια θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα λιγότερες χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ παράλληλα αυτές θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα..

Ενώ οι χιονοθύελλες αναμένεται να είναι λίγες μέσα στο χειμώνα , ο πιθανότερος χρόνος για να συμβεί αυτό θα είναι κατά το δεύτερο μισό της σεζόν.

Περιοχές που αναμένεται να επωφεληθούν από πιο αξιόλογες βροχές θα είναι η βόρεια και δυτική Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς οι καταιγίδες του Ατλαντικού φέρνουν περιστασιακές βροχοπτώσεις όλο το χειμώνα.

Αυτές οι βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν στη μείωση των συνθηκών ξηρασίας στην περιοχή και επίσης θα μειώσουν την απειλή πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.
Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αυτές οι ευεργετικές βροχοπτώσεις μπορεί να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: