ΣΙΝΕ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο Παττακός διέκοψε τον αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός καλώντας τον Σιδέρη να παίζει πιο ήρεμα

Στις 22 Νοεμβρίου 1967 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, στα πλαίσια της...
7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1967-68.

Νικητής ο ΠΑΟ με σκορ 1-0. Το γκολ πέτυχε ο Λουκανίδης με απ’ευθείας εκτέλεση φάουλ, που αρχικά είχε υποδειχθεί ως free kick ήτοι έμμεσο, αλλά λόγω χούντας έγινε άμεσο »ξαφνικά» μετά την εκτέλεση.

Επίσης, το γκολ ήταν εμφανώς εκπρόθεσμο, καθώς μπήκε 2 λεπτά μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας των 45 λεπτών του πρώτου ημιχρόνου. Αυτά, γιατί κάποιοι μιλούν για Βοσκάκηδες και θα τους κάνουν και σημαίες τα επόμενα χρόνια, όπως όλα δείχνουν…

Το παιχνίδι αυτό στιγματίστηκε από μία τουλάχιστον ασυνήθιστη ενέργεια του τότε »υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως» της χούντας, του Στυλιανού Παττακού. Ας την δούμε αναλυτικά.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-11-1967
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-11-1967
Το ΦΩΣ είναι αρκετά πιο φειδωλό σε λεπτομέρειες από την ΗΧΩ, που δημοσιεύει και φωτογραφία του περιστατικού, όπως βλέπουμε, κρατώντας αποστάσεις από αυτήν την ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ, πραγματικά, ενέργεια.

Ο ΠΑΟ κερδίζει 1-0, το ματς πλησιάζει προς τη λήξη του και ξαφνικά μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο ένας μπάτσος, διακόπτει τον αγώνα και μεταφέρει το Σιδέρη κάτω από τα επίσημα της Λεωφόρου, ώστε να του μιλήσει ο Παττακός. Τι του είπε? »Παίξε πιο ήρεμα». Χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι άλλο εδώ πέρα;

Το χουντοειδές απολίθωμα νόμιζε ότι οι παίκτες είναι στρατιωτάκια του και θα κάθονταν προσοχή. Ας δούμε πώς περιέγραψε το σκηνικό ο Πάνος Γεραμάνης, που ήταν παρών στις εξέδρες του γηπέδου, πολλά χρόνια αργότερα, με την απάντηση του Σιδέρη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 4-12-2004

Στον Τύπο της εποχής, που υπήρχε λογοκρισία, μπορεί να μην γράφονταν πολλά, αλλά ο κόσμος του Θρύλου έβραζε με αυτό το σκηνικό. Έτσι, λίγες μέρες μετά, ο Παττακός δίνει συνέντευξη στην ΗΧΩ, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-11-1967



Η συγκεκριμένη συνέντευξη έχει παρουσιαστεί και στο έγκριτο και πολυαγαπημένο μας site greenzone.

http://www.greenzone.gr/2012/04/ek-genetis-olumpiakos-o-patakos.html
O Παττακός λοιπόν δηλώνει Ολυμπιακός. Αυτό είναι γνωστό, έχει δώσει συνεντεύξεις και στο ΦΩΣ και έχει εκφωνήσει και »πύρινους» λόγους υπέρ του Ολυμπιακού. Βέβαια, το »εκ γενετής» που λέει είναι κάπως συζητήσιμο, αφού σε συνέντευξή του στο ΦΩΣ κάποιες μέρες αργότερα, δήλωσε πως έγινε Ολυμπιακός το 1930, όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα από το Ηράκλειο για την Σχολή Ευελπίδων.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-12-1967

Εκ γενετής ίσον από τότε που γεννήθηκε ή άντε να το δεχτούμε κι έτσι, από μικρό παιδί. Αυτός στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν ΟΦΗ, όπως θα δούμε προσεχώς -και παρέσυρε και τον Ασλάνα να δηλώνει πως »είμαι ΟΦΗ κι εγώ», για να τον γλείψει- και εδώ μας λέει ότι γαύρος έγινε στα 18 του. Κατά πάσα πιθανότητα βέβαια δεν ήξερε τι σημαίνει ακριβώς η φράση »εκ γενετής», την αποστήθισε και την πέταξε στο άκυρο, για να πουλήσει μούρη για την »ευρυμάθειά» του και για το πόσο »βαθύς» γνώστης της ελληνικής γλώσσας είναι.

Αγαπημένη συνήθεια του »στρατηγού» αυτή, για την οποία γελούσε και γελάει όλος ο κόσμος με την πάρτη του.

Ο Παττακός λοιπόν δήλωνε και δηλώνει γαύρος. Το πόσο γαύρος ήταν βέβαια, το έχουμε ήδη δει.
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120623/gayroi-xoyntikoi
Το θέμα είναι άλλο. Όπως φαίνεται από την παραπάνω συνέντευξη, το μόνο πράγμα που ΔΕΝ είπε ο Παττακός στο Σιδέρη ήταν »ηρέμησε, ώστε στο τέλος να κερδίσει η Ολυμπιακάρα μας το ντέρμπυ». Ο ίδιος λέει πως του είπε να ηρεμήσει, για να μην εκτραχυνθεί το παιχνίδι και σε καμία περίπτωση δεν εκδήλωσε τις οπαδικές προτιμήσεις του. Τα σάλια και η παραποίηση της αλήθειας των συντακτών του αγαπημένου μας site βεβαίως δεν είναι πρωτοφανή.

Όσα γράφουν στην παραπάνω ανάρτηση και πέραν του θέματος Παττακού-Σιδέρη είναι ενδεικτικά του τι θα πει ψέμα και διαστρέβλωση των γεγονότων. Έχουμε απαντήσει ήδη σε πολλά από αυτά και εν καιρώ θα ολοκληρώσουμε τα χοντράδια της χούντας, ώστε να αρχίσουμε το δικό μας απολογισμό για τα αθλητικά πεπραγμένα της επταετίας.
Υπάρχει όμως και καλύτερο σημείο στη συνέντευξη Παττακού στην Ηχώ. Ας το δούμε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-11-1967

Ο Παττακός λοιπόν μιλάει για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος του αγώνα από το διαιτητή Κιτσούκαλη, που κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κρατήσει περισσότερη καθυστέρηση στο πρώτο από ότι στο δεύτερο ημίχρονο. Τέτοιο σκηνικό δεν έχει ξαναγίνει μέσα στην επταετία.

redsagainsthemachine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: