ΣΙΝΕ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Κοιτάξτε τα Νύχια σας Προσεκτικά. Έχετε το Λευκό Μισοφέγγαρο; Αν Ναι, Δείτε ΤΙ Σημαίνει για την Υγεία σας.

Τα σώματά μας έχουν εκατοντάδες μικρούς τρόπους να μας στείλουν μηνύματα για την υγεία μας.

Τα πράγματα όπως το χρώμα του δέρματός μας, το πόσα μαλλιά μας πέφτουν, πόσο γρήγορα...

ανοίγουν τα τραύματα και η ακμή μπορούν όλα να σηματοδοτήσουν πολλά «κακά».

Την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών, την κατάσταση των μικροβίων μας, τις πιθανές τροφικές δυσανεξίες και ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

Ένας τομέας του σώματός μας, που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ποτέ δώσει σημασία, μπορεί να σας δώσει πραγματικά πολλές πληροφορίες σχετικά με την υγεία μας: Το λευκό μισοφέγγαρο στα νύχια σας, το lunula.

Τι είναι το lunula;
Το lunula δειχνει την υγεία των νυχιών. Το lunula, είναι μέρος του νυχιού σας στην κορυφή του δέρματος ακριβώς κάτω από το νύχι σας. Πρόκειται για προστατευτικό κάλυμμα των ευάλωτων αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται εκεί.

Όλοι έχουμε, αν και δεν είναι πάντοτε ορατό σε όλα τα δάχτυλα (πολλοί το βλέπουν μόνο στους αντίχειρές τους). Η lunula παίζει μεγάλο ρόλο στο σχήμα των νυχιών σας και στο πώς μεγαλώνουν.

Τι σημαίνει lunula για την υγεία σας;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 1996 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, το lunula έχει τρεις τρόπους που σας προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας: το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα.

Ένα φυσιολογικό, υγιές lunula είναι σε σχήμα μισού-φεγγαριού και περίπου το 5ο του νυχιού. Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές σε αυτό, ίσως να πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Μέγεθος Lunula
Όπως αναφέρθηκε ήδη, θα πρέπει να είναι περίπου το ένα πέμπτο του νυχιού σας. Το μεγαλύτερο ή το μικρότερο θα μπορούσε να σημαίνει το εξής πρόβλημα:

Macrolunula: Αυτό είναι όταν το lunula είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Για κάποιες εθνότητες, ιδιαίτερα εκείνες της Ινδίας αυτό είναι φυσιολογικό. Διαφορετικά, μπορεί να σημαίνει ενδοκρινικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Microlunula και anolunula: Αυτό είναι όταν το lunula είναι είτε μικρό είτε απουσιάζει. Ενώ το microlunule είναι συνήθως φυσιολογικό για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής και μπορεί απλά να σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί επίσης να δηλώνει και άλλα προβλήματα, όπως:
Καρδιαγγειακή αθηροσκλήρωση
Χρωμοσωμικές ασθένειες
Ασθένειες νυχιών
Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος
Ανεπάρκεια σιδήρου, αναιμία και υποσιτισμός
HIV
Βλάβη των νεύρων
Νεφρική ανεπάρκεια
Ρευματοειδής αρθρίτιδα


Σχήμα Lunula

Το lunula επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται το νύχι σας, οπότε αν το σχήμα του δεν είναι σαφές, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Το lunula μπορεί να αλλάξει από το κανονικό μισό-φεγγάρι σε πιο τετράγωνο ή και τριγωνικό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτές τις αλλαγές:

Οστεο-ονυδροσπλασία, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Turner, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παραμορφώσεις, πόνο και δυσφορία. Είναι συνήθως κληρονομική.
Τρισωμία: Χρωμοσωμικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down, του συνδρόμου Edward και του συνδρόμου Patau
Τραύμα νυχιών

Χρώμα Lunula

Επίσης γνωστή ως σεληνιακή δυσχρωμία, το lunula θα πρέπει να είναι λευκό στο χρώμα.

Κόκκινα στίγματα: Μια κόκκινη κηλίδα μπορεί να σημαίνει αλωπεκία, λεύκη ή ψωρίαση.
Μπλε: Αυτό προκαλείται συχνά από συστηματική κατάποση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του Exlax, φαρμάκων χημειοθεραπείας και άλλων φαρμάκων για τον καρκίνο και το HIV.
Κίτρινο: Οι κίτρινες κηλίδες προκαλούνται συχνότερα από την έκθεση σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.
Λευκό: Το εξαιρετικά λευκό χρώμα μπορεί να σημαίνει Leukonychia, αυτό παρατηρείται συχνά σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη.

Η κατώτατη γραμμή
Όπως μπορείτε να δείτε, τα νύχια σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία σας, ιδιαίτερα για το lunula σας. Αν παρατηρήσετε ότι έχει κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μην πανικοβληθείτε.

Ελέγξτε για να δείτε εάν έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα από τις προαναφερθείσες ασθένειες και κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας και να κάνετε έναν έλεγχο.

fumara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: