ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

S.O.S! Δείτε τι μπορεί να πάθετε αν σπάσει η λάμπα στα χέρια σας…

Δείτε τι μπορεί να πάθετε αν σπάσει η λάμπα στα χέρια σας. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας βλάπτουν τον εγκέφαλο, το...
νευρικό σύστημα, το ήπαρ, τα νεφρά και την καρδιά.

Υπάρχει μια αυξανόμενη φρενίτιδα σχετικά με την ασφάλεια των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. έχει ήδη εκδώσει συμβουλές έκτακτης ανάγκης για το προϊόν (1). Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι λαμπτήρες αυτοί είναι γεμάτοι δηλητηριώδη αέρια, τα οποία απελευθερώνονται σε περίπτωση θραύσης.

Κατ’ αρχάς ο υδράργυρος είναι το πρώτο και βασικότερο βλαβερό στοιχείο!!

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Fraunhofer Wilhelm Klauditz διαπίστωσαν ότι εάν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σπάσουν σε εσωτερικό χώρο, στο περιβάλλον διαχέεται ποσότητα υδραργύρου 20 φορές παραπάνω από το ανώτερο όριο ασφαλείας. (2)

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στις ακόλουθες καταστάσεις:
Ημικρανίες
Ζάλη
Επιληψία
Πονοκέφαλοι
Άγχος
Δυσκολία συγκέντρωσης

Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι;
Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον εγκέφαλο, τα νεφρά, το συκώτι και το νευρικό σύστημα, αλλά βλάπτει επίσης το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. (3)

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Daily Mail, «γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αρκετές καρκινογόνες χημικές ουσίες και τοξίνες απελευθερώνονται όταν ενεργοποιούνται οι φιλικοί προς το περιβάλλον λαμπτήρες φθορισμού (CFL), συμπεριλαμβανομένης της φαινόλης, του ναφθαλινίου και του στυρολίου. (4)

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά καθενός από αυτά τα χημικά προϊόντα:
Φαινόλη – Ένα ήπιο καρκινογόνο το οποίο, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνες μεμβράνες μετά από σύντομη εισπνοή.

Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη αναπνοή, μυϊκή αδυναμία και τρέμουλο, απώλεια συντονισμού, σπασμούς, κώμα και αναπνευστική ανακοπή σε υψηλές δόσεις. (5)

Ναφθαλίνιο – Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Φυτοφάρμακα, το Ναφθαλίνιο παρασκευάζεται από αργό πετρέλαιο ή πίσσα. Μπορεί να ανιχνευτεί σε προϊόντα όπως καπνός τσιγάρων και εξάτμιση αυτοκινήτων. (6)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ναφθαλίνιο είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Στυρένιο – Τα άτομα που εκτίθενται σε στυρένιο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους του λεμφικού συστήματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Μπορεί επίσης να υποφέρουν από γενετική βλάβη στα λευκά αιμοσφαίρια, επηρεάζοντας σοβαρά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. (7)

Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη που μελετούν τους λαμπτήρες CFL κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «…[μετρήσαμε] την ποσότητα των UV εκπομπών και την ακεραιότητα των επιχρισμάτων φωσφόρου κάθε λαμπτήρα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντικά επίπεδα UVC και UVA, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από ρωγμές των επιχρισμάτων φωσφόρου που υπήρχαν σε όλους τους λαμπτήρες CFL στους οποίους έγινε μελέτη». (8)

Αυτές οι ακτίνες είναι δυνητικά επικίνδυνες τόσο για τα μάτια όσο και για το δέρμα. Επίσης, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βλάπτουν το δέρμα σας και παρεμποδίζουν την παραγωγή βιταμίνης D-3 του σώματός.

Τι να κάνετε σε περίπτωση θραύσης λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Η συνιστώμενη διαδικασία για τον καθαρισμό θραυσμάτων αυτών των λαμπτήρων είναι η εξής (9):

Προφυλάξεις
Απομακρύνετε τους πάντες από το δωμάτιο – συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων.
Αφήστε το φρέσκο αέρα να κυκλοφορήσει στο δωμάτιο για 10 λεπτά ανοίγοντας όλες τις πόρτες και τα παράθυρα.
Απενεργοποιήστε τα συστήματα θέρμανσης ή / και ψύξης.

Συγκεντρώστε τα ακόλουθα υλικά για τη διαδικασία καθαρισμού:
Χαρτόνι
Χαρτοπετσέτες
Κολλητική ταινία
Γυάλινο βάζο με μεταλλικό καπάκι

Διαδικασία καθαρισμού
Αποφύγετε την ηλεκτρική σκούπα επειδή η σκόνη υδραργύρου μπορεί να εξαπλωθεί στο περιβάλλον.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα σπασμένα κομμάτια γυαλιού και σκόνης. Μπορείτε να μαζέψετε τα μεγάλα κομμάτια χρησιμοποιώντας το χαρτόνι και τα μικροσκοπικά χρησιμοποιώντας τη μονωτική ταινία. Η χρησιμοποιημένη κολλητική ταινία τοποθετείται προσεκτικά στο γυάλινο βάζο για να πεταχτεί.
Τοποθετήστε όλα τα υλικά καθαρισμού σε ένα σφραγισμένο δοχείο.

Μετά τον Καθαρισμό
Τοποθετήστε όλα τα κομμάτια των λαμπτήρων, τη σκόνη και τα υλικά καθαρισμού σε ένα δοχείο απορριμμάτων που μπορεί να σφραγιστεί και μετά να απομακρυνθεί. Μην αφήνετε τα υπολείμματα ή το υλικό καθαρισμού σε εσωτερικό χώρο.
Τοποθετήστε τους σπασμένους λαμπτήρες στους κατάλληλους κάδους ανακύκλωσης (αν υπάρχουν στη γειτονιά σας).
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αερίσει το δωμάτιο και φροντίστε να μη χρησιμοποιήσετε το σύστημα θέρμανσης και / ή ψύξης για λίγες ώρες.

share24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: