ΣΙΝΕ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Στο 30% έφθασε το παράνομο εμπόριο τσιγάρων το 2017

Ραγδαία πτώση υπέστησαν τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων το 2017 λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και της υψηλής φορολογίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις...
στελεχών από το δίκτυο περιπτερούχων-καπνοπωλών κάνουν λόγο για υστέρηση εσόδων που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο α΄ εξάμηνο του 2017 η μείωση των εσόδων έφθανε τα 800 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας στο 90% της μέσης λιανικής τιμής. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής τα 90 λεπτά καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Ταυτόχρονα το παράνομο εμπόριο τσιγάρου έφθασε στο 30% το 2017, αφού καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς κατεγράφη μεγάλη πτώση της νόμιμης αγοράς με ρυθμό διπλάσιο από το 2016.

Τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τη μείωση των εσόδων αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπου διεξάγεται συνέδριο για τη βιωσιμότητα του κλάδου καπνού με την παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Το παράνομο εμπόριο γιγαντώνεται καθημερινά, επειδή μεγάλο τμήμα των καταναλωτών ωθείται στα φθηνά, παράνομα τσιγάρα. Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και στις λαϊκές αγορές αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος.

Τα διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα και οι εγκληματικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων βρίσκουν στην υπερφορολόγηση έναν πολύτιμο σύμμαχο. Κάπως έτσι η τελευταία αύξηση της φορολογίας απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών –οικογενειακών κυρίως– επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI), με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG, συνολικά 48,3 δισ. τσιγάρα, δηλαδή το 9,1% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2016, ήταν παράνομα.

Στην πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων βρίσκεται ακόμη μία χρονιά η Λετονία με ποσοστό 22,6%, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%), η Μάλτα (17,2%) και η Λιθουανία (17%). Εκτιμάται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν το 2016 περίπου 10,2 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.


εφημ. Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: