ΣΙΝΕ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Χαμένη σεζόν για ξενοδόχους των Γρεβενών λόγω μη άφιξης των 650 προσφύγων-μεταναστών

Οι 156 πρόσφυγες- μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που έφτασαν στις 12 Δεκεμβρίου στα Γρεβενά δεν θα παραμείνουν τελικά επί τριμήνου στα καταλύματα του ορεινού όγκου, αλλά μόλις για ένα δίμηνο. Από την πρώτη στιγμή είχε γραφτεί στα Μ.Μ.Ε. ότι...
η μετακίνησή τους στις τέσσερις δομές φιλοξενίας ήταν αιφνίδια, μια πρακτική της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει χρόνος για αντιδράσεις. Επιβεβαιώνεται επίσης το έωλο συμφωνητικό με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης , το οποίο και κονταίνει για ένα μήνα και θα ισχύσει μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Δ.Ο.Μ. βοηθάει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις μετακινήσεις με το δεύτερο να φέρει τη συνολική ευθύνη της διαχείρισής τους.

Πολύ πιο επιζήμιο όμως είναι ότι έξι άλλοι ξενοδόχοι των Γρεβενών έμειναν εντελώς μετέωροι χάνοντας την περίοδο των Χριστουγέννων αναμένοντας τους υπόλοιπους 650 πρόσφυγες-μετανάστες. Ακύρωσαν κρατήσεις πελατών χάνοντας το 15μερο των εορτών, το οποίο συνεισφέρει ιδιαίτερα στον ετήσιο τζίρο τους. Η πληροφόρηση των ξενοδόχων για τη μείωση του χρόνου παραμονής των 156 Σύριων, Αφγανώ, Ιρανών, Παλαιστίνιων κ.ο.κ. από τρίμηνο σε δίμηνο είναι ότι θα κατανεμηθούν άμεσα σε διαμερίσματα της χώρας. Κάτι που δεν αναιρεί φυσικά τη ζημιά που υπέστησαν χωρίς ακόμα να μπορούν να κάνουν κρατήσεις με την ελπίδα ότι θα έρθουν ξαφνικά, έστω και την τελευταία στιγμή έχοντας δεσμεύσει τις απαιτούμενες κλίνες.

Κανέναν δεν φαίνεται να ενδιαφέρει η οικονομική καταστροφή επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, αφού αποφασίσαμε σαν χώρα να επενδύουμε στο προσφυγικό. Η έλλειψη σχεδίου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρνει τώρα σε απόγνωση όλους τους ξενοδόχους των Γρεβενών, τους μεν γιατί πόνταραν έστω προσωρινά στο προσφυγικό κι έχασαν, τους δε γιατί η περιοχή «χαρακτηρίζεται» και δύσκολα θα κρατηθεί τουριστικά όταν στο διπλανό κατάλυμα μένουν μετανάστες. Και δυστυχώς δεν μπορεί να μιλήσει κανείς και να πει τι; Ότι στην οικονομική κρίση ακόμα και ξενοδοχεία με Spa δέχονται μετανάστες για να επιβιώσουν; Εκεί ποντάρει και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ανάγκη του ξενοδόχου στέλνοντας ατάκτως ειρημένα πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα σημεία της χώρας μας.

Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: