ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Βουλιάζουν οι τιμές στο γάλα έφτασε το πρόβειο στα 78 λεπτά το κιλό και το γιδινό στα 45 λεπτά

Σε απελπιστική θέση βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας λόγω της μείωσης των τιμών στο γάλα. Αυτό τόνισαν στην συνάντηση, που είχαν το βράδυ της ...
Τρίτης (13 Φεβρουαρίου 2018), οι 40 κτηνοτρόφοι της περιοχής με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καβάλας κ.κ. Εμμανουηλίδη, Μορφίδη και Παπαφιλίππου. 

«Ήδη έφυγαν από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι γαλακτοβιομηχανίες Κολιός και ΜΕΒΓΑΛ και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να φύγει και η ΔΕΛΤΑ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας. 

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι κτηνοτρόφοι βλέπουν μειώσεις στην τιμή του γάλακτος που φτάνουν μέχρι και 15%. Στην περιφέρεια μας οι τιμές έχουν κατρακυλήσει για το πρόβειο στα 78 λεπτά το κιλό και για το γιδινό στα 45 λεπτά», προσθέτει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι «ελληνοποιήσεις» υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι. «Δεν ζητάμε να μην κάνουν εισαγωγές αλλά να μην κάνουν «ελληνοποιήσεις». 

Πρέπει να γίνονται έλεγχοι ουσιαστικοί και να αρχίσουν να «πέφτουν» πρόστιμα», αναφέρουν. Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος στον ΑγροΤύπο «έχουμε φτάσει να υπογράφουμε συμβόλαια για παράδοση του γάλακτος με «ανοικτές» τιμές. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τις τιμές στο κρέας. Ήδη αγοράζουν αιγοπρόβειο κρέας στα 3,80 ευρώ το κιλό, το οποίο στη συνέχεια το καταψύχουν για να το πωλήσουν το Πάσχα. 

Δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία αλλά έτσι ο καταναλωτής δεν αγοράζει φρέσκο κρέας. Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έπιασε 10.000 αμνοερίφια από τη Ρουμανία που τα είχαν «βαφτίσει» ελληνικά αλλά δεν αναφέρουν το όνομα της εταιρείας που έκανε την παρανομία. 

Το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο αλλά δεν τολμά να κάνει ελέγχους. Από την πλευρά τους οι βουλευτές μας λένε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δεν είναι εύκολο να γίνουν προλήψεις. Έτσι όμως δεν κάνουμε τίποτα για να σωθεί η κτηνοτροφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: