ΣΙΝΕ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ – ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ!!!

Στις 24/10/2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου υπό τους Δικαστές...
Μ. Νικολάτο (Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου), Στ. Ναθαναήλ, Κ. Παμπαλλή, Π. Παναγή, Λ. Παρπαρίνο, Δ. Μιχαηλίδου, Μ. Χριστοδούλου, Α. Λιάτσο, Κ. Σταματίου, Γ. Γιασεμή, Τ. Οικονόμου, Τ. Ψαρά-Μιλτιάδου και Α. Πούγιουρου ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 163 του Συντάγματος αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση των Δικαστικών τελών, εξόδων και αμοιβών των δικηγόρων.

Με την πιο πάνω απόφαση τα δικαστικά τέλη, που ήταν ήδη ψηλά, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και οι αμοιβές των δικηγόρων και το κόστος επίδοσης εγγράφων έχουν επίσης σχεδόν διπλασιαστεί. Για να σας δώσω ένα απλό αριθμητικό παράδειγμα σας αναφέρω τα εξής: Πριν από τις 24-10-2017 τα αρχικά έξοδα καταχώρησης μιας αγωγής κλίμακας π.χ. € 500,00 – 2000,00 ήταν € 292,00, από τις 24-10-2017 και μετά είναι € 450,00. Αύξηση 54%. Στην κλίμακα € 500000,00 – 2000000 από € 1751,00 σήμερα είναι € 3105,00. Αύξηση 77% κ.λ.π. Σε άλλες περιπτώσεις π.χ. υποθέσεις Οικογενειακού Δικαστηρίου, Ενοικιοστασίου και άλλων, η αύξηση καθορίζεται στο 75%. Απλά να αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι σε περίπτωση που ένας διάδικος καταχωρήσει μία αγωγή διεκδικώντας π.χ. € 700,00, τα πραγματικά του έξοδα μέχρι την ημερομηνία καταχώρησης εντάλματος εκποίησης της κινητής περιουσίας του Εναγόμενου (που είναι το πρώτο μέτρο συνήθως που λαμβάνεται για εκτέλεση της απόφασης) θα είναι € 234,21 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η οποιαδήποτε αμοιβή του δικηγόρου.

Ας αφήσουμε όμως λίγο τα δικαστικά τέλη και έξοδα. Οι αμοιβές των δικηγόρων, που είναι ανάλογες των τελών και εξόδων, με ποια λογική σχεδόν διπλασιάσθηκαν; Μήπως το μέγεθος της οικονομίας της Κύπρου μεγάλωσε; Μήπως οι μισθοί και τα ωφελήματα των αυτοτελώς εργαζομένων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, και κυρίως αυτών που θα απευθυνθούν στην Κυπριακή δικαιοσύνη, αυξήθηκαν; Μήπως το εισόδημα το μέσου πολίτη την 24ην Οκτωβρίου 2017 διπλασιάστηκε σε σχέση με την 23ην Οκτωβρίου 2017;

Βέβαια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το εξής σημαντικό. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν για αύξηση των τελών και των εξόδων συνολικής έκτασης 72 σελίδων, υπάρχει κάτι που για το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως Δεν δικαιολογείται να αυξηθεί. Αυτό είναι η αμοιβή του δικηγόρου στις περιπτώσεις που εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο με νομική αρωγή στις ποινικές υποθέσεις. Ναι, στις περιπτώσεις όπου τα έξοδα του δικηγόρου θα πρέπει να καταβληθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται η αύξηση τους!!!

Εάν είναι κάτι το οποίο άμεσα θα επέλθει λόγω της πιο πάνω απόφασης, είναι η δραματική μείωση του αριθμού των υποθέσεων οι οποίες καταχωρούνται στα Δικαστήρια. Μείωση του αριθμού η οποία συνεπάγεται και αποφόρτιση των Δικαστηρίων και κατ’ επέκταση του φόρτου εργασίας τόσον των δικαστών των Επαρχιακών Δικαστηρίων όσων και αυτών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτό βέβαια δεν είναι ο σκοπός και το πνεύμα τη ύπαρξης ενός κράτους δικαίου. Εάν ο πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ναι αυτός ο οποίος με τις εισφορές του στο κράτος φροντίζει και για την αμοιβή των καλοπληρωμένων Δικαστών, προσέφευγε μέχρι σήμερα στην Κυπριακή δικαιοσύνη ζητώντας δικαιοσύνη, σημαίνει πάνω απ’ όλα κύριοι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και κύριοι Βουλευτές, ότι εμπιστευόταν την Κυπριακή δικαιοσύνη. Σημαίνει ότι παρ’ όλες τις αδυναμίες της, η Κυπριακή δικαιοσύνη του έδινε ελπίδα ότι εκεί θα έβρισκε το δίκαιο του.

Με τις αυξήσεις που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, σημαίνει ότι ο μέσος και φτωχός πολίτης και κυρίως αυτός που θα ξεσπιτωθεί από τις τράπεζες, λόγω του ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν εξυπηρετεί το δάνειο του, δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα να διεκδικήσει το δίκαιο του μέσω των Δικαστηρίων. Το προνόμιο αυτό θα το έχουν πλέον οι λίγοι και οι πλούσιοι και κυρίως οι τράπεζες με τα ανάλογα για τους ιδίους και τους μεγαλοδικηγόρους τους ωφελήματα.

Σαν επαγγελματίας Λογιστής – Ελεγκτής, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων, λόγω οικονομικής κρίσης, τα τελευταία 7-8 χρόνια οι μισοί μου σχεδόν πελάτες έχουν κλείσει και τα εισοδήματα μου έχουν ανάλογα μειωθεί. Στον ιδιωτικό τομέα οι πλείστες επιχειρήσεις, η έχουν κλείσει η αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα καθ’ ότι οι τράπεζες, που έχουν 23 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν δανείζουν πλέον. Η ανεργία στους νέους είναι στο κόκκινο και οι πλείστοι από αυτούς, κυρίως πτυχιούχοι, καταφεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν με αποτέλεσμα ο τόπος να στερείται αυτά τα μυαλά. Παρά τα πιο πάνω οι Δικαστές μας με την ανοχή και την ευλογία της κυβέρνησης και της Βουλής, η οποία δικηγοροκρατείται, αποφασίζουν να ευλογήσουν τα γένια τους. Θα εξοργιστείτε και θα αντιδράσετε επιτέλους;

Όμηρος Αλεξάνδρου

Υ.Γ: Στο πιο πάνω κείμενο έχουν συμπεριληφθεί λεπτομέρειες από σχετικό άρθρο του δικηγόρου κ. Σάββα Ζαννούπα

Δεν υπάρχουν σχόλια: