ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η τραγική ιστορία του ανθρώπου που ενσάρκωσε τον Σλοθ στους «Γκούνις»

Το φιλμ Γκούνις: Η μεγάλη περιπέτεια (1985) δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, καθώς παραμένει μια από τις πλέον καλτ οικογενειακές ταινίες όλων των εποχών.


Κωμική περιπέτεια τη χαρακτήριζε ο παραγωγός της, κάποιος… Στίβεν Σπίλμπεργκ, και δεν ήταν παρά ένα μείγμα περιπέτειας, φιλίας και ευτράπελων.

Όσο για τον χαρακτήρα που ξεχώρισε, ήταν φυσικά ο Σλοθ, ο περιθωριακός και δύσμορφος αδερφός των Φρατέλι, της εγκληματικής φαμίλιας που διαγωνίζονταν τους Γκούνις για το ποιος θα βρει τον θησαυρό του θρυλικού πειρατή. Ο Σλοθ, όπως θυμόμαστε, ήταν αλυσοδεμένος στο υπόγειο από τα μεγαλύτερα αδέλφια του εξαιτίας των παραμορφώσεών του.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως τον Σλοθ τον έπαιζε ο θηριώδης παίκτης του ράγκμπι John Matuszak, ο οποίος είχε πάρει μέρος ακόμα και στον διαγωνισμό Strongest Man του 1978, πριν τα εγκαταλείψει όλα για να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Κι ενώ ξεκίνησε με φόρα την καριέρα του, κανείς δεν θα ξανάκουγε γι’ αυτόν μετά τους «Γκούνις», μιας και πέθανε δυστυχώς μόλις 4 χρόνια μετά τον ρόλο που τον καθιέρωσε κινηματογραφικά. Όπως είχαν αποκαλύψει οι «New York Times» τον Ιούλιο του 1989, ο Matuszak πέθανε από υπερβολική δόση ενός φαρμάκου που έπαιρνε. Δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά κατά λάθος υπερδοσολογία, όπως είχε καταλήξει ο ιατροδικαστής του Λος Άντζελες.

Βρέθηκαν βέβαια και υπολείμματα κοκαΐνης στον οργανισμό του, όχι όμως αρκετά ώστε να θεωρηθεί πως είχε συνεισφέρει στον αιφνίδιο θάνατό του. Ο ίδιος πάλευε εξάλλου με τα ναρκωτικά και από παίκτης ακόμα και όπως μας λένε οι «LA Times», δεν ήταν λίγα τα περιστατικά της ζωής του που είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο από κοκτέιλ ουσιών και αλκοόλ.

Κάτι που είχε εξομολογηθεί και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του («Cruisin' With The Tooz»), αποκαλύπτοντας τον εθισμό του στα ναρκωτικά και τις μάχες για να απαλλαγεί από το πρόβλημα, μπαινοβγαίνοντας σε κλινικές απεξάρτησης: «Απέχω από την κοκαΐνη και από κάθε άλλη ουσία, εντελώς πια», έγραφε, «δεν παίρνω τίποτα, ούτε υπνωτικά χάπια. Είχα φτάσει στον πάτο. Δεν θέλω να επιστρέψω ποτέ ξανά εκεί».

Πριν από τους «Γκούνις» είχε παίξει σε αρκετές μάλιστα ταινίες και φαινόταν πως είχε έρθει για να εγκατασταθεί για τα καλά στο Χόλιγουντ. Μόνο που τελικά η μοίρα είχε άλλα στο μυαλό της, στερώντας του τη ζωή από ένα λάθος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: