ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Προσοχή! Αυτή είναι η νέα τρέλα στα σχολεία που μπορεί να βλάψει τους μαθητές και έφτασε στην Ελλάδα!

Πρώτα, εμφανίστηκε η “πρόκληση σβήστρας”, έπειτα η πρόκληση με το αλάτι και τον πάγο – τώρα οι γονείς ανησυχούν για μία άλλη αυτοκαταστροφική τρέλα που...
έχει μπει για τα καλά στα σχολεία: η πρόκληση με το αποσμητικό.

Η πρόκληση αυτή, αφορά το να κρατάς ένα αποσμητικό σε σπρέι και να ψεκάζεις σε ένα μέρος του σώματος από πολύ κοντινή απόσταση, για όσο χρονικό διάστημα αντέξεις. Και όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, η πρόκληση αυτή οδηγεί σε εγκαύματα στις περιοχές που έχουν ψεκαστεί με ορισμένες περιπτώσεις να αφήνουν και μόνιμα σημάδια.

Η προειδοποίηση έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μητέρα Sara Stanley βρήκε την 12 ετών κόρη της, Kaitlyn Stanley να έχει εμπλακεί στην παραπάνω πρόκληση και αυτό που αποκόμισε να είναι πολλαπλά εγκαύματα στα χέρια της.

“Οι φίλοι μου άρχισαν να το κάνουν”, εξήγησε η Kaitlyn κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εμφάνισης της με την μητέρα της σε ένα Βρετανικό talk show. “Ψεκάζεις και έπειτα γίνεται άσπρο και φαίνεται, αληθινά cool”

Όταν ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές, αν αντιλήφθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει κακό στον εαυτό της, τότε απάντησε: “όχι”.

Τότε ο παρουσιαστής την ρώτησε αν ανησυχούσε μήπως βλάψει το δέρμα της μόνιμα, εκείνη έγνεψε καταφατικά.

Είπε επίσης ότι δεν είναι σίγουρη για το τι νιώθει τώρα που τα χέρια της είναι καλυμμένα από εγκαύματα.

Πολλοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ακουστούν οι προβληματισμοί τους.

“Θυμάμαι όταν πήγαινα στο σχολείο, κάποια παιδιά συνήθιζαν να το κάνουν αυτό, πόσο επικίνδυνο.” έγραψε η Jasmin Barnes στο Facebook.

“Στην εποχή μας ήταν οι γρατζουνιές” έγραψε ο Alanah Hunt, “Μην απορείτε γιατί το κάνουν τα παιδιά. Κάνουν ό,τι περνάει από το μυαλό τους.”

Σύμφωνα με την ειδικό σε γονικά θέματα, Ann Douglas, αυτές οι αυτοτραυματικές προκλήσεις προσελκύουν έφηβους για μερικούς λόγους.

“Ο εγκέφαλος των εφήβων είναι φτιαγμένος για την αποδοχή, ακόμη κι αν η αποδοχή σημαίνει να κάνεις πράγματα που περιέχουν ρίσκο κι αυτό είναι απλά ένα κλασσικό παράδειγμα. Επίσης, είναι φτιαγμένος και για την περιπέτεια και την συγκίνηση. Το μέρος του εγκεφάλου που ενθαρρύνει την σωστή αντιμετώπιση του κινδύνου και της νηφάλιας αντίδρασης – δεν ενεργοποιείται σωστά μέχρι τα μέσα των 20. Γι’αυτό λοιπόν οι νεαροί δρουν κατ’αυτόν τον τρόπο.”

Όμως είναι σημαντικό να μην αγνοούμε τέτοιες συμπεριφορές, λέει η Douglas. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τους εξηγήσουν κάποια πράγματα πριν γίνουν αυτές οι πράξεις και όχι εκ των υστέρων.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

“Αυτές οι κακές ιδέες εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά, ειδικά τώρα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”, λέει η Douglas. «Οι γονείς πρέπει να μιλάνε με τα παιδιά τους για την πίεση από τους συμμαθητές τους όταν είναι μικρά παιδιά, επειδή όλοι το αντιμετωπίζουμε ακόμα και ως ενήλικες. Μιλήστε σε αυτούς για το πώς νιώθουν και τι μπορούν να κάνουν για να το χειριστούν – ποια είναι πρακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη στιγμή που αισθάνονται την πίεση να κάνουν κάτι που το ένστικτό τους λέει ότι μπορεί να μην είναι το πιο έξυπνο ή σοφό πράγμα.”

Ωστόσο, όταν κάνετε αυτού του τύπου συζητήσεων, η Douglas προτείνει ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να ακούγονται σαν «κηρύγματα» ή να μοιάζουν με τα παιδιά τους. Θα θελήσετε, αντίθετα, να φέρετε το θέμα σε μια ήρεμη, περιστασιακή συνομιλία.

Globalnews.ca

Δεν υπάρχουν σχόλια: