ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βουρτσίζετε μόνο τα δόντια και όχι την γλώσσα σας; Δείτε από τι κινδυνεύετε!

Εάν βουρτσίζετε και καθαρίζετε με νήμα τα δόντια σας δύο φορές τη μέρα, πιθανόν να σκεφτείτε ότι έχετε εξαιρετική στοματική υγιεινή. Όμως όπως προκύπτει, χάνετε ένα κρίσιμο βήμα στην ρουτίνα σας που ουσιαστικά...
κάνει στην άκρη οποιαδήποτε προσπάθεια σας.

“Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το να βουρτσίζουν και να τρίβουν τη γλώσσα τους είναι αλήθεια σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας” λέει η Δρ. LouAnn Visconti, πρόεδρος του Ontario Dental Association. “Αν σκεφτείτε την γλώσσα σας, δεν είναι μία λεία επιφάνεια, αλλά έχει πολλές ρωγμές, οι οποίες είναι τέλεια σημεία για να πάνε τα βακτήρια και να αναπαραχθούν.”

Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε κακή αναπνοή, αλλά επίσης συμβάλλει στην διάβρωση του σμάλτου. Αυτό συμβαίνει διότι η γλώσσα κρατάει βακτήρια που προκαλούν διάβρωση, τα οποία παίρνουν την ζάχαρη από τα τρόφιμα και δημιουργούν οξύ που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.

Όμως, πριν πάρετε το στοματικό διάλυμα και κάνετε γαργάρες, προσπαθόντας να απαλλαγείτε από τα βακτήρια, ξανασκεφτείτε το.

“Χρησιμοποιόντας στοματικό διάλυμα ή πίνοντας νερό, θα απομακρύνετε μόνο το πάνω στρώμα, ενώ θα παραμείνουν τα βακτήρια που είναι από κάτω. Αυτό, θα αφαιρεθεί φυσικά επειδή προσκολλάται πάνω στην γλώσσα πάρα πολύ καλά.” λέει η Visconti.

Αναγνωρίζει ότι το βούρτσισμα της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει ένα αντανακλαστικό αναγούλιασμα, γι ‘αυτό προτείνει να πάρει μια “ξύστρα” γλώσσας, την οποία μπορείτε να αγορασετε στο τοπικό φαρμακείο σας – αν και μπορεί να θέλετε να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας. Αν και, αν δεν σας πειράζει να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα σας για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας, μπορείτε να αφήσετε την ξύστρα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο είναι καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό από το άλλο, λέει.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βουρτσίζετε ή να ξύσετε μετά από ένα γεύμα, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το στόμα σας.

“Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον καθαρισμό του στόματός σας [με τα κατάλληλα εργαλεία], αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα και το σέλινο”, λέει η Visconti. “Παρέχουν άφθονο νερό και παίρνουν το σάλιο που ρέει, κάτι που θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε οτιδήποτε είναι κακό στο στόμα σας. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα βοηθήσει επίσης να ξεπλυθούν τα σάκχαρα και τα οξέα στα δόντια σας. ”

Ωστόσο, δεν θα κάνουν τίποτα για τη γλώσσα σας.

Υπάρχουν μερικές ορατές ενδείξεις που μπορείτε να αναζητήσετε για να διαπιστώσετε εάν η γλώσσα σας είναι υγιής. Η Visconti αναφέρει πράγματα όπως πληγές και μια πάθηση που ονομάζεται γεωγραφική γλώσσα, όπου θα δείτε σπάνιες κηλίδες στη γλώσσα.

“Δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι η γλώσσα θα υποφέρει εάν δεν είναι υγιής. Είναι καλό να επιθεωρείτε τη γλώσσα σας τακτικά και να την σηκώσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από αυτό. ”

Ενώ ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να είναι μια νέα ιδέα για πολλούς ανθρώπους, η Visconti διαβεβαιώνει ότι οι οδοντίατροι το συνιστούσαν για όσο διάστημα συμβούλευαν τους ανθρώπους να βουρτσίζουν πριν από τον ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: