ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Συγκλονίζει η μαρτυρία: Με ανάγκαζαν να πηγαίνω με πολλούς πελάτες και απέβαλα

Τις τραγικές εμπειρίες κοριτσιών που βιώνουν οι γυναίκες που πέφτουν στα δίχτυα κυκλωμάτων μαστροπείας αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», που δημοσιεύει συγκλονιστική μαρτυρία...
νεαρής γυναίκας που ήταν έγκυος και απέβαλε γιατί την ανάγκαζαν να έχει ερωτικές επαφές με πολλούς πελάτες.

«Θέλω να σας πω ότι όταν είχα έρθει στην Ελλάδα ήμουν ενός μηνός έγκυος αλλά δεν το είπα ούτε στην “Γκάλια” ούτε στην “Aλα”, επειδή φοβόμουν ότι αν τους το έλεγα θα με εξανάγκαζαν να κάνω έκτρωση. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα λόγω της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών που με ανάγκαζαν να κάνω, απέβαλα».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής το ένα από τα 20 θύματα του κυκλώματος μαστροπείας που εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα τους πρώτους δραματικούς μήνες που έζησε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το ένα από τα δύο κορίτσια που κατάφεραν να αποδράσουν από το διαμέρισμα-«φυλακή» που διατηρούσαν τα 16 μέλη του επικίνδυνου κυκλώματος και κρατούσαν φυλακισμένες τις άτυχες κοπέλες που είχαν φέρει στην Ελλάδα. Η 21χρονη ξέφυγε από τα χέρια της «επιτηρήτριάς» της όταν η τελευταία -που κρατούσε όλα τα διαβατήρια των κοριτσιών- μέθυσε. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν η ίδια κατήγγειλε την εκμετάλλευση σε μία ΜΚΟ, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Ασφάλεια Αττικής, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες…

Η άτυχη κοπέλα, όπως προκύπτει από την κατάθεσή της που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αναφέρθηκε στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονταν οι δύο γυναίκες ονόματι «Γκάλια» και «Αλα», που τους υποσχέθηκαν δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τη Λευκορωσία, για να τις φέρουν τελικά στη χώρα μας και να τις κάνουν «σκλάβες» του σεξ για 10 ευρώ την ημέρα, με ωράριο που ξεκινούσε από τις 10 το πρωί και ολοκληρωνόταν στις πέντε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας! «Οταν στο διαμέρισμα που διαμέναμε επί της οδού… βρισκόταν η Αλα, δεν μας επέτρεπε να βγούμε καθόλου έξω, ενώ όταν έμενε μόνη της η Γκάλια, της ζητούσαμε την άδεια και βγαίναμε, αν και κάθε φορά που συνέβαινε αυτό, μας τηλεφωνούσε συνεχώς επειδή ήθελε να επιτηρεί την κάθε μας κίνηση», είπε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, παρουσία διερμηνέα αλλά και ψυχολόγου- πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ.

Απειλές

Η νεαρή κοπέλα ανέφερε στους αστυνομικούς πως οι επικίνδυνοι μαστροποί -που αποκόμιζαν ημερησίως ακόμη και 15.000 ευρώ- την ανάγκαζαν να «εργάζεται» ακόμη και τρεις (!) συνεχόμενες βάρδιες και ορισμένες φορές να κοιμάται μέσα στον οίκο ανοχής. «Σε περιπτώσεις που ένιωθα πόνους στα γεννητικά μου όργανα, κατά τις οποίες δεν μπορούσα να πάω στη δουλειά, η Αλα με έβριζε και φωνάζοντας με ανάγκαζε να πάω, υπενθυμίζοντας το χρέος μου προς αυτήν, ενώ για να μην πονάω με προέτρεπε να βάλω μία κρέμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στην αναλυτική της κατάθεση το ένα από τα δύο θύματα σωματεμπορίας.

Η άτυχη κοπέλα στις αρχές Φεβρουαρίου πήγε σε ένα παντοπωλείο, που βρισκόταν κοντά στον οίκο ανοχής, για να κάνει τα ψώνια της μίας από τις δύο γυναίκες που είχαν την «επιτήρησή» τους. Εκεί την πλησίασε μία άγνωστη Ρωσίδα, ονόματι Αλίνα, στην οποία εξήγησε τον εφιάλτη που βίωνε. «Προθυμοποιήθηκε να με βοηθήσει. Την επόμενη ημέρα και ενώ η Αλα και η Γκάλα κοιμόντουσαν, έφτιαξα κρυφά τα πράγματά μου και με το πρόσχημα ότι πάω να πετάξω τα σκουπίδια βγήκα από το σπίτι και διέφυγα. Ακολούθως πήρα ταξί και πήγα στο προαναφερόμενο παντοπωλείο, το οποίο ήταν της Αλίνας. Εκείνη μου προσέφερε στέγη στο σπίτι των γονιών της και αργότερα μου έδωσε κάποια χρήματα για να νοικιάσω σπίτι κάπου αλλού. Από τότε που έφυγα άλλαξα αριθμό για να μη με ενοχλούνε», είπε η νεαρή κοπέλα στους αστυνομικούς.

Το προειρημένο φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στους αδίστακτους κακοποιούς, που άρχισαν να… αναζητούν λίγες μέρες αργότερα την άτυχη κοπέλα στο παντοπωλείο. «Τόσο η Νατάσα όσο και άλλοι τρεις άγνωστοι άνδρες, πιθανότατα αλβανικής καταγωγής, πήγαν στο προαναφερόμενο παντοπωλείο και απειλώντας ότι θα σπάσουν το μαγαζί, όσο και την ίδια την Αλίνα, προσπάθησαν να αποσπάσουν οποιαδήποτε πληροφορία για το πού βρίσκομαι», είπε στους αστυνομικούς – κλείνοντας την κατάθεσή της- η μία από τις δύο κοπέλες που κατάφερε να αποδράσει από τα χέρια των αδίστακτων μαστροπών.

«Με παγίδευσαν…»

Τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκε από το κύκλωμα -το οποίο διατηρούσε ως «σύνδεσμο» στη Λευκορωσία τις δύο αδίστακτες γυναίκες, Γκάλια και Αλα, περιέγραψε στους αστυνομικούς και το δεύτερο θύμα που κατήγγειλε το περιστατικό και βοήθησε στις έρευνες των Αρχών που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Η 20χρονη κοπέλα, παρά τις τριετείς σπουδές της, δεν μπορούσε να βρει δουλειά στη Λευκορωσία και τον Νοέμβριο του 2017 γνώρισε την Γκάλια, η οποία της υποσχέθηκε να δουλέψει σαν σερβιτόρα στην Ελλάδα, έναντι 600 ευρώ το μήνα. «Δεν γνώριζα με τι ασχολείται στην Ελλάδα. Ηξερα μόνο ότι εργάζεται εκεί εδώ και ένα χρόνο. Αφού πεισθήκαμε για τα λεγόμενά της, εγώ και η αδερφή του συντρόφου μου, που έψαχνε επίσης δουλειά στην Ελλάδα, πήγαμε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και γνωρίσαμε την Αλα. Αυτή είχε πρόσφατα παντρευτεί με έναν Ελληνα. Μας βοήθησε να βγάλουμε έγγραφα και μας πλήρωσε και όλα τα έξοδα. Φτάσαμε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 και πήγαμε στο σπίτι-φυλακή. Την πρώτη μέρα δεν ειπώθηκε τίποτα για τη δουλειά στην καφετέρια», είπε το δεύτερο θύμα στην κατάθεσή του, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Κάποια στιγμή έφτασε στο σπίτι που διατηρούσαν οι δύο γυναίκες στο κέντρο της Αθήνας η «Νατάσα», ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, η οποία τους πρότεινε να εργαστούν για εκείνη. «Μόλις το ακούσαμε, πανικοβληθήκαμε και δεν ξέραμε τι να απαντήσουμε. Εκείνη τη στιγμή η Αλα μας είπε με άγριο τρόπο ότι της χρωστάμε χρήματα από τα έξοδα του ταξιδιού χωρίς να μας πει ακριβώς το ποσό. Φοβούμενες την αντίδρασή της, βλέποντας ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο μιας και δεν είχαμε χρήματα να επιστρέψουμε στη χώρα μας, αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η άτυχη κοπέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: