ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Γριές στο χωριό: Τι λένε και τι πραγματικά εννοούν

Τρομακτικές γιαγιάδες με άλλα να ξεστομίζουν και άλλα να εννοούν.

Τις έχουμε δει όλοι στα χωριά να περιφέρονται και δεν πρέπει να το κρύψουμε, ήταν, είναι και...

θα παραμείνουν αρκούντως τρομακτικές. Γιαγιάδες των χωριών, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αφεντέυουν την ελληνική επικράτεια. Είτε είναι συγγενείς μας, είτε γειτόνισσες, είτε είμαστε απλοί περαστικοί από το βασίλειό τους, η υποχρέωση που έχουμε να σταματήσουμε και να τις ακούσουμε παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία μικρή συνομιλία μαζί τους στο δρόμο του χωριού. Και το κεφάλι να βάλεις κάτω αυτές θα καταφέρουν να σου πιάσουν την κουβέντα. Ακόμα και αν φαινομενικά βρίσκονται στη μέση κάποιας εργασίας η οποία θα σου επέτρεπαι να πιστεύεις ότι θα γλιτώσεις την άβολη συνομιλία.

Όχι, λάθος νόμιζες. Αυτές ορίζουν τους κανόνες και ο πρώτος κανόνας είναι απλός. Έτσι και μπήκες στο οπτικό τους πεδίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου πιάσουν κουβεντούλα. Έστω μία ερώτηση που ας μη γελιόμαστε, δε θα είναι μία. Θα οδηγήσει και σε πολλές επόμενες.

Το χειρότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το τι εννοούν με τις κουβέντες τους οι γριές αυτές. Πίσω από κάθε ερώτησή τους, πίσω από κάθε αθώα διαπίστωση, πίσω από ένα φαινομενικά άσχετο σχόλιο κρύβονται υπονοούμενα. Κρύβονται υποσυνείδητα μηνύματα που πρέπει να έχεις εμπειρία ετών για να τα αποκρυπτογραφήσεις. Αν απλά τα προσπεράσεις την πάτησες.
Μία σχετικά πρόχειρη και επιφανειακή αλλά ψυχοφθόρα και επικίνδυνη προσπάθεια αποκρυπτογράφησης αυτών των νοημάτων, των όσων λένε και όσων πραγματικά εννοούν, επιχειρήθηκε σ’ αυτό το άρθρο καταπέλτη.


Τολμάς να τις μάθεις;









Δεν υπάρχουν σχόλια: