ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ο αστροφυσικός της NASA Θανάσης Οικονόμου ιδρυτικό μέλος συλλόγου για το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα

Την ιδρυτική του συνεδρίαση πραγματοποίησε ο υπό σύσταση Σύλλογος Φίλων Υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Θανάση Οικονόμου αστροφυσικού και συνεργάτη της NASA σε σημαντικές μη επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη 'Αρη.

Μάλιστα σε ένδειξη τιμής από τους δεκάδες παρευρισκόμενους στο υπό έγκριση καταστατικό από το Πρωτοδικείο ο Γρεβενιώτης επιστήμονας του διαστήματος είναι ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου. Μιλώντας για το έργο ζωής που αποτελεί για τον ίδιο η δημιουργία του Αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα Γρεβενών, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο έργο θα ωφελήσει την περιοχή αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά, στα οποία ο νυχτερινός ουρανός, τα άστρα, ασκούν πολύ μεγάλη επίδραση, επηρεάζουν την φαντασία τους και τον ψυχισμό τους».

Διαβεβαίωσε ότι στο αστρονομικό πάρκο θα εγκατασταθεί υπερσύγχρονος εξοπλισμός, με τρία τηλεσκόπια, ένα ραδιοτηλεσκόπιο και έναν ηλιακό πύργο που η λειτουργία τους και θα χρησιμοποιείται τόσο για τους ερευνητικούς όσο και για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όλα τα συστήματα θα ελέγχονται από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής και όπως εξήγησε «ο Όρλιακας με το αστρονομικό πάρκο θα γίνει το τεχνολογικό θαύμα της χώρας».

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Γιαννακίδης τόνισε ότι η δημιουργία του πάρκου βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και ότι το επόμενο διάστημα «με την ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται το έργο να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα τον Σπύρο Κάνουρα, επικεφαλής της ομάδας Μελετητών προβλέπεται ότι «από τον αρχικό προγραμματισμό ότι το 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και το έργο θα αποπερατωθεί στις αρχές του 2022».

Πρόεδρος της προσωρινής πενταμελούς διοίκησης του υπό σύσταση Συλλόγου εκλέχθηκε ο Νίκος Πλεξίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: