ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Τελικά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό;

Είναι γνωστό πως επικρατεί η αντίληψη πως το πλύσιμο με ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση μικροβίων σε σύγκριση με το πλύσιμο με κρύο νερό. 

Αληθεύει όμως κάτι τέτοιο;...

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μια ομάδα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, οι οποίοι έκαναν μια μικρής κλίμακας σχετική έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να πλύνουν τα χέρια τους 20 φορές ο καθένας με νερό που ήταν στους 15°C, 26°C ή 38°C.

Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να δοκιμάσουν ποικίλες ποσότητες σαπουνιού. Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές, τα χέρια των εθελοντών καλύφθηκαν με αβλαβή μικρόβια.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποσότητα μικροβίων που αφαιρέθηκαν, ασχέτως της αλλαγής στη θερμοκρασία του νερού ή την ποσότητα του σαπουνιού.

Ο καθηγητής Donald Schaffner δήλωσε: "Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα, όταν πλένουν τα χέρια τους. Όπως έδειξε η έρευνα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται δεν έχει σημασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: