ΣΙΝΕ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο αλκοολικός «φαίνεται» από τα μαλλιά του

Οι τρίχες του κεφαλιού προδίδουν τους ανθρώπους που «το τσούζουν», σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Μια αναβαθμισμένη έκδοση του αλκοτέστ, ικανή να...

ανιχνεύσει αν κάποιος κάνει συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, βρίσκεται προ των πυλών, μετά την ανακάλυψη Βέλγων επιστημόνων ότι τα μαλλιά μπορεί να προδώσουν τους αλκοολικούς.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αμβέρσας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις τρίχες των ατόμων που υποφέρουν από διαταραχές σχετικές με την υπερκατανάλωση αλκοόλ ανιχνεύονται δύο συγκεκριμένες ουσίες. Πρόκειται για συστατικά που παράγονται όταν το αλκοόλ διασπάται από τον οργανισμό και εν συνεχεία αποθηκεύονται στους θύλακες.

Οι επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τρίχες από 40 άτομα που ακολουθούσαν θεραπείες για τέτοιου είδους διαταραχές, εντόπισαν σε αυτές υπερδιπλάσιες του φυσιολογικού συγκεντρώσεις δύο μεταβολιτών αιθανόλης που ονομάζονται ethyl glucuronide (EtG) και ethyl sulphate (EtS). Είναι γνωστό ότι ο EtG σωρεύεται στις τρίχες και έχει αποδειχτεί αξιόπιστος βιοδείκτης για την ανίχνευση χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και στο παρελθόν, ενώ ο EtS είχε ανιχνευτεί σε ούρα και αίμα, ποτέ όμως σε τρίχες.

«Οι τρίχες φαίνεται ότι αποτελούν πιθανούς βιοδείκτες για την κατανάλωση αλκοόλ και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Ντελφίν Καπέλ, επισημαίνοντας ότι είναι πιο εύκολο να συλλεχθούν από αλκοολικούς ασθενείς οι τρίχες σε σχέση με το αίμα ή τα ούρα, και είναι πιο πρακτικές στη μεταφορά και τη φύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: