ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΕΛΑΣ: 3 Τούρκοι δημοσιογράφοι προσήχθησαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη

Τρεις δημοσιογράφοι του τουρκικού καναλιού TRT προσήχθησαν χθες το μεσημέρι στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης μετά από...
έλεγχο στο όχημα που επέβαιναν, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Μετά από 3,5 ώρες που έγινε η εξακρίβωση στοιχείων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για τον εικονολήπτη Ουφούκ Καραγκιούλ, τον δημοσιογράφο Φατίχ Σαμπουντζού και τον συνεργάτη του καναλιού Μετίν Ταλού.

Οι τρεις τους έκαναν δοκιμαστικά γυρίσματα για ρεπορτάζ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου του 2016.

πηγη

Τι λένε τα μέλη του τουρκικού συνεργείου που ισχυρίζονται ότι συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη

Για άλλο ένα διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας κάνει λόγο το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο μετέδωσε είδηση για σύλληψη Τούρκων δημοσιογράφων στην Αλεξανδρούπολη, το απόγευμα του Σαββάτου, θέμα που πρώτο δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος TRT.

Για το περιστατικό, το Anadolu, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου, μεταδίδει ότι το συνεργείο του TRT είχε μαζί του κάμερες για βιντεοσκόπηση κι έκανε γυρίσματα για την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αντιλήφθηκαν το συνεργείο και ζήτησαν εξηγήσεις, με το Anadolu να αναφέρει πως κρατήθηκαν επί 3,5 ώρες στο τμήμα «χωρίς κανένα λόγο».

Μιλώντας στο Anadolu το ένα μέλος του συνεργείου, ανέφερε πως τους συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις και χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Μάλιστα τόνισε πως δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και στις χώρες που… γενικά έχουν άσχημες συμπεριφορές.

Τι υποστήριξε ο Τούρκος δημοσιογράφος
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό στην Τουρκία, ο δημοσιογράφος Φατίχ Σαμπουντζού, περιέγραψε ως εξής όσα υποστηρίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοι του ότι συνέβησαν:

Επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο όταν ξαφνικά μας έκοψαν το δρόμο. Περίπου 12 αστυνομικοί με 4-5 οχήματα μας έκοψαν το δρόμο και χωρίς να μας ρωτήσουν τίποτα, χωρίς να μας πουν γιατί μας σταμάτησαν, άνοιξαν τις πόρτες και μας έβγαλαν έξω κακήν κακώς. Αμέσως μάς πήραν τα τηλέφωνά μας, μας έκοψαν την επικοινωνία και έτσι δεν μπορούσαμε να ενημερώσουμε κανέναν. Μαζί με τα τηλέφωνα μας πήραν τις ταυτότητές μας, τα διαβατήριά μας, ακόμη και τις τραπεζικές μας κάρτες και ό,τι άλλο έγγραφο είχαμε επάνω μας.

Η σύλληψή μας έγινε με έναν πολύ άγριο τρόπο. Με ξάπλωσαν πάνω στο αυτοκίνητο και χωρίς να με ρωτήσουν τίποτα με έψαξαν. Όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν αυτό, δεν πήρα καμία απάντηση. Μας συνέλαβαν κακήν κακώς και μας έβαλαν σε ξεχωριστά οχήματα. Ξεχωριστά τον καθένα μας. Και μετά μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου μείναμε για 3 ώρες, όλα μας τα έγγραφα και τα τηλέφωνά μας τα είχαν πάρει.

Επειδή δεν είχαν βρει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, εμείς ρωτήσαμε το λόγο και ποια είναι η κατηγορία και μας είπαν με έναν αστείο τρόπο ότι ‘απλά κάναμε έναν έλεγχο ρουτίνας’. Δεν κάναμε κάποια δημοσιογραφική έρευνα ή κάτι που δεν επιτρεπόταν, πρόκειται για μία σύλληψη ‘αυθαίρετη’ χωρίς να έχουν δικαίωμα. Πρόκειται για μία πολύ άσχημη πρακτική.

Μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και περιμέναμε επί 3 ώρες. Στην αρχή δεν μας ρώτησαν κάτι, μόνο τα έγγραφα εξέταζαν και έπειτα μας έβαλαν έναν-έναν ξεχωριστά, όχι μαζί, μας έβαλαν σε ξεχωριστά δωμάτια, σε ξεχωριστούς χώρους και τότε άρχισαν να μας ρωτάνε ‘γιατί ήσασταν εδώ’. Εμείς εξηγήσαμε το λόγο, αλλά όπως είπαμε, δεν ήθελαν να μας ακούσουν, στην πραγματικότητα προς το τέλος του γεγονότος μας ρώτησαν.

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά
Σύμφωνα πάντως, με τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές, δεν υπήρξε ποτέ σύλληψη, παρά μόνο ένας τυπικός αστυνομικός έλεγχος. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου, τρεις άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο κρίθηκαν ύποπτοι και για τον λόγο αυτό προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης για εξακρίβωση στοιχείων. Όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη τηλεοπτικού συνεργείου και δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.


ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: