ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ορκωμοσία - φιέστα του «σουλτάνου» Ερντογάν - Άναψε φωτιές η παρουσία Μπακογιάννη

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τους υπουργούς, που ο ίδιος διόρισε, ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη...
χολιγουντιανών διαστάσεων τελετή ορκωμοσίας μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, που τερματίζουν την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας και του δίνουν εκτεταμένες εξουσίες.

Ο Τούρκος ηγέτης έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ με μία τεράστια αυτοκινητοπομπή μπροστά στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, όπου ανέλαβε με επίσημο έγγραφο την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια παρουσία 22 αρχηγών κρατών και 28 πρωθυπουργών.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θα είναι αμερόληπτος και ότι θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να χειροκροτηθεί από τους βουλευτές του κόμματός του και του ακροδεξιού εταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» υποστήριξε ο ίδιος.

Όμως, η αντιπολίτευση έμεινε καθιστή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκχώρηση ευρείων εξουσιών βάσει του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που υιοθετήθηκε μέσω του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στη νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül.

Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας.

Έκπληξη αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη, που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Άμυνας.

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιός θα διοριστεί στην θέση του ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.

Το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο αποτελούν οι Zehra Zümrüt Selçuk υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Murat Kurum, υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Fatih Dönmez, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Mehmet Kasapoğlu, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Mehmet Ersoy, υπουργός Παιδείας ο Ziya Selçuk, υπουργός Υγείας ο Fahrettin Koca, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Mustafa Varank, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Bekir Pakdemirli, υπουργός Εμπορίου ο Ruhsar Pekcan και Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Cahit Turan.

Ο Ερντογάν θα διορίσει επίσης αντιπροέδρους και γραφειοκράτες υψηλού επιπέδου, αλλά κι έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό. Επίσης, θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό, θα αποφασίζει για πολιτικές ασφάλειας και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα.

H φιέστα του πρόεδρου έγινε την επομένη ενός πρωτοφανούς πογκρόμ στο δημόσιο, αφού την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι 18.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικούς, αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει προεδρικού διατάγματος, που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Photo/Lefteris Pitarakis

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμμαχία με το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν, κυρίως σε ό,τι αφορά το κουρδικό.

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το κυβερνών κόμμα AKP κέρδισε 295 έδρες σε σύνολο 600 και το MHP 49 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο του το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει την πλειοψηφία και βασίζεται στον σύμμαχό του, το MHP, για να ελέγχει το κοινοβούλιο.

Όμως «συν τω χρόνω, το MHP ενδέχεται να αναθεωρήσει τη θέση του και να υποβάλει αιτήματα», όπως θέσεις στην κυβέρνηση ή άλλες υποχωρήσεις, σημείωσε η η Αϊσέ Αγιάτα καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν «θα έχει πλέον τη θεσμική και νομική εξουσία για να ελέγχει σχεδόν τα πάντα» βάσει του νέου συστήματος, εξήγησε η ίδια.

Ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει δε «τον έλεγχο των βουλευτών του κόμματός του, κάτι που σημαίνει ότι θα ελέγχει την εκτελεστική, τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία της χώρας», υπογράμμισε ο Εμρέ Ερντογάν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. «Ένα τέτοιο σύστημα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για έναν πρόεδρο (…) ώστε να κυβερνήσει μόνος του τη χώρα», πρόσθεσε.


Άναψε φωτιές η παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Έντονες αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσε η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη, στην Τουρκία για την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν στον προεδρικό θώκο. Για διχαστική λογική στα εθνικά θέματα μίλησε η πρώην υπ. Εξωτερικών. Υποκριτική η απάντηση της κ. Μπακογιάννη, σχολίασε το Μαξίμου.

Την αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία της κ. Μπαγκογιάννη εκθέτει τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση «βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», με πρόσχημα την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο «εύλογα» ερωτήματα, όπως εάν πρόκειται για «επίσημη εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή για προσωπική υπόθεση της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ.», καθώς και για το εάν προηγήθηκε σχετική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πήγες εκφράζουν την άποψη ότι η κ. Μπακογιάννη φέρεται να ενήργησε αυτοβούλως και χωρίς τη συναίνεση του κ. Μητσοτάκη.

Στο θέμα παρενέβη κι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας, ο οποίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΕΕ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «πατριοδοκαπηλία», τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση», τη στιγμή που η γειτονική χώρα εξακολουθεί να κρατά «αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία» τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο έδαφός της.
«Άλλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις»

Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ντόρα Μπακογιάννη τοποθετήθηκε, μιλώντας για διχαστική λογική στα εθνικά θέματα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια με την επίσκεψή της στην Τουρκία, θα μπορούσε να συμβάλει στο θέμα των δύο στρατιωτικών:

«Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μία ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα. Οταν δύο Ελληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες, θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Ελληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Ελληνες», δήλωσε η πρώην υπουργός.

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήραν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με σκληρό τρόπο στην κ. Μπακογιάννη.

Στο σχετικό σχόλιό τους, χαρακτήρισαν ως αμήχανη την απάντηση της πρώην υπουργού και υπογράμμισαν ότι «είναι το λιγότερο υποκριτικό η κα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό καθοδήγηση του κ. Σαμαράπρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, οι κύκλοι από το Μαξίμου σημείωσαν ότι «το ίδιο υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς... θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους, με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία... διότι άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: