ΣΙΝΕ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ρομπότ-καθαριστές made in Greece

Η πατέντα έξι μαθητών του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ απομακρύνει πετρελαιοκηλίδες!

Τον τρόπο να καθαρίζουν τη θάλασσα από πετρελαιοκηλίδες βρήκαν... έξι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς με έντονη οικολογική ευαισθησία, που κατασκεύασαν δύο ρομπότ για τον καθαρισμό των νερών! Η πατέντα τους παρουσιάστηκε στην 83η ΔΕΘ.

Τα hydrobots των μαθητών της ομάδας «C'est la vie» (που πλέον πηγαίνουν στην α' λυκείου) είναι απλά, τηλεκατευθυνόμενα και υποβρύχια. Με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου μπορεί κανείς να τα κινήσει στο νερό με βασικές κινήσεις μπρος - πίσω και πάνω - κάτω. Εφοδιασμένα με τους κατάλληλους αισθητήρες, εντοπίζουν την πετρελαιοκηλίδα και την απομακρύνουν.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν οι Γιώργος Ζάγκος, Αδαμαντία Λύκουρα, Αλκης Τσιταμίδης, Λουκάς Τσιρώνης, Σπύρος Νικολαΐδης και Θανάσης Τριανταφύλλου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πληροφορικής Ελεονόρα Λαυρεντιάδου, η πρόταση για τον καθαρισμό νερών από πετρελαιοκηλίδες περιλαμβάνει τη χρήση ενός στόλου από τηλεκατευθυνόμενα ασύρματα hydrobots συνδεδεμένα μεταξύ τους με απορροφητικά φίλτρα.

«Τα ρομπότ θα πλησιάσουν την πετρελαιοκηλίδα και θα απλώσουν τα φίλτρα που θα απορροφήσουν το πετρέλαιο» αναφέρει και προσθέτει ότι η πατέντα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους μαθητές για να καθαριστεί ο Θερμαϊκός από πλαστικές σακούλες.

«Θα μπορούσε κάθε πλοίο να διαθέτει τέσσερις τέτοιες κατασκευές και όταν περνά από κάπου, να τις ρίχνει στη θάλασσα για να απομακρύνονται οι κηλίδες» αναφέρει η Αναστασία, μαθήτρια του σχολείου. Μάλιστα, τα hydrobots φτιάχτηκαν από απλά ανακυκλώσιμα υλικά μικρού κόστους, φιλικά προς το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: