ΣΙΝΕ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χάρτης «Γολγοθάς» για τις τιμές σε όλη τη χώρα!

Ο χάρτης των… μαρτυρίων για το πετρέλαιο θέρμανσης! Οι πραγματικές τιμές σε όλη την Ελλάδα 
– Το 1.20 ευρώ θα «αγγίξει» στην Αττική 
– Πάνω από 1.30 θα δούμε σε...
περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως και ακόμη ακριβότερα! 
– Μεγαλύτερο το ποσό για το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου αλλά… δεν φτάνει – Ούτε που… ακουμπάνε οι καταναλωτές λένε οι βενζινοπώλες από όλη την επικράτεια

Με τουλάχιστον 15% αύξηση διατίθεται από την Δευτέρα 15.10.2018, το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να ξεκινάει στο 1.15 ευρώ για ποσότητες μεγαλύτερες του 1 τόνου στα αστικά κέντρα.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το 1.25 ευρώ και να αγγίζει το 1.30 ευρώ! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί κι ένας παράγοντας… καθοριστικός για τα… βάσανα της τσέπης μας: Ότι για ποσότητες κάτω του ενός τόνου η τιμή θα είναι πιο ακριβή από 3 έως 5 λεπτά.

Που σημαίνει πως αναλόγως τις παραγγελίες, οι τιμές που θα «πιάσει» το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να είναι ακριβότερες κι από τις -ήδη ακριβές- προαναφερθείσες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου θα φτάσει τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα μίλησε ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Οι τιμές και το κοινωνικό επίδομα… που δεν φτάνει

Ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζει: «Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουμε μια τιμή εκκίνησης με 1.15 ευρώ. Βεβαίως αυτή μπορεί να είναι η τιμή χονδρικής αλλά όμως τα πρατήρια τα διαθέτουν και σε μικρότερες ποσότητες. Άρα αν ξεκινήσουμε από τα μεγάλα κέντρα στο 1.15, θεωρώ ότι οι μικρές ποσότητες οι οποίες θα διανεμηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και με κάποιες χιλιομετρικές αποστάσεις μπορεί να φτάσουν στο 1.20-22.

Αν πούμε στην νησιωτική Ελλάδα η οποία δεν είναι αυτή που επιβαρύνεται πάρα πολύ με τις θαλάσσιες μεταφορές και είναι νησιωτική Ελλάδα η οποία έχει και εγκαταστάσεις όπως είναι τα Δωδεκάνησα, πιστεύω ότι θα κυμανθεί στο 1.25 σε σχέση με την Κρήτη η οποία θα κυμανθεί στο 1.23.

Αυτά που λέμε πάντοτε είναι σημερινές προβλέψεις οι οποίες ακολουθούν τις διυλιστηριακές τιμές τις Παρασκευής και οι διυλιστηρικές τιμές ανάλογα μεσοσταθμικά ακολουθούν τις διεθνής τιμές του αργού. Αυτό το λέω γιατί στην εβδομάδα που μας έρχεται έχουμε μια καθοδική τάση όσον αφορά το αργό και ας ελπίσουμε ότι θα την δούμε και στην λιανική αγορά και βέβαια να διαρκέσει η καθοδική τάση για να έχουμε θετικότερα αποτελέσματα στην οικονομία και του χώρου του πετρελαίου.

Στις Κυκλάδες η τιμή θα κυμανθεί στο 1.28 και για μικρές ποσότητες 1.30 μπορεί και παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση επειδή το προϊόν είναι ακριβό πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης διότι το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου που είχαμε πέρσι το οποίο θα διανεμηθεί και φέτος (μαθαίνουμε ότι θα διανεμηθεί με περισσότερο μπάτζετ). Θα πω ενδεικτικά ότι την περσινή χρόνια ήταν περίπου στα 50 εκατομμύρια. Φέτος από αυτό που μαθαίνουμε θα φτάσει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα από αυτά τα 15 επιπλέον εκατομμύρια θα βοηθήσει κάποιες άλλες ασθενέστερες ομάδες οικονομικά, αλλά θα βοηθήσει περισσότερο στη βόρειο Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές, νομούς οι οποίοι έχουν ανάγκη να κάψουν πετρέλαιο. Λαμβάνοντας υπόψη η κυβέρνηση ότι θα έχουμε σκληρότερο χειμώνα από τον περσινό γι αυτό έχει ενισχυθεί και το κοινωνικό επίδομα».

Δείτε τον χάρτη με τις τιμές ανά την Ελλάδα

Οι τιμές που θα καταγράψει το πετρέλαιο θέρμανσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια

Ο κ. Ασμάτογλου, συνεχίζει αναφέροντας τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία. Για τις μικρές ποσότητες σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εάν βρίσκονται κάτω από τα 500 λίτρα μπορεί να φτάσει στο 1.18 ή αν έχει μια μεγάλη διαδρομή να κάνει το πρατήριο να βρεθεί στο 1.20,είναι ανάλογα στο τι ποσότητα θα ζητήσει ο πελάτης και τι χιλιομετρική απόσταση θα υπάρχει.

Στον Έβρο θα κυμανθεί στο 1.25 γιατί έχει μεγάλη απόσταση από την Θεσσαλονίκη

Στην ίδια τιμή (σ.σ. 1.25) θα βρεθεί στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα.

Στην Πελοπόννησο θα κυμανθεί περίπου από 1.25

Σε στερεά Ελλάδα ανάλογα. Αν είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρεθεί στο 1.18. Σημασία έχει ότι όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις όπως στα νησιά σαν τη Ρόδο, Μυτιλήνη, Κρήτη που πηγαίνουν πλοία μεγάλου τονάζ και μεταφέρουν καύσιμο δεν είναι τόσο σκλήθρα τα πράγματα όσο είναι στις Κυκλάδες η όπως είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πώς βλέπει τις «καυτές» τιμές η επαρχία

Ενώ, λοιπόν, η επαρχία ετοιμάζεται να πληρώσει… χρυσό το πετρέλαιο θέρμανσης, οι βενζινοπώλες αντιδρούν και μιλούν για υψηλές τιμές και -συνεπακόλουθα- χαμηλή ζήτηση.

Ο κ. Θεμιστοκλής Κιουρτζής, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Η τιμή φαίνεται πως ξεκινάει στο 1.15 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 1.150 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 950 ευρώ άρα έχουμε μια αύξηση 200 ευρώ στα 1.000 λίτρα, πολύ σημαντική η οποία είναι δυσβάστακτη τώρα για τον καταναλωτή. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 20-21% επί της τιμής. Αυτό έχει να κάνει και με τις διεθνείς τιμές και με τις διυλιστηριακές τιμές και βεβαίως η μεγάλη επιβάρυνση είναι και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στο φόρο προστιθέμενης αξίας».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος Βενζινοπωλών βορείου Έβρου, Βάσω Καλαϊντζή, σημειώνει: «Οι τιμές στην περιοχή του βορείου Έβρου ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνονται από 1.18 έως 1.20. Οι παραγγελίες είναι ελάχιστες και με πολύ χαμηλές ποσότητες. Σε σύγκριση με το πώς ξεκίνησε πέρσι η τιμή έχει αυξηθεί γύρω στα 20-25 λεπτά».

Τέλος μιλά και ο Ηρακλής Ξυδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου Κρήτης: «Σήμερα ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Πιστεύουμε ότι στην Κρήτη θα ξεκινήσει γύρω στο 1.25 αν δεν έχουμε στην πορεία τίποτα αυξητικές τάσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Αλλά το πιο πολύ από ό, τι έχουμε δει τις τιμές σήμερα όπως κυμαίνονται υπολογίσουμε ότι θα ξεκινήσει στο 1.25 ευρώ. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ζήτηση από το κόσμο είναι νωρίς ακόμα. Έχουμε καλό καιρό. Πιστεύουμε σιγά, σιγά ο κόσμος μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει να προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: