ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Εξωτερική πολιτική (Βαλκάνια - Συμφωνία των Πρεσπών)

* Του Απόστολου Τσένη

Ο κ. Πάνος Καμμένος εισηγήθηκε στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας, πΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας, ώστε να...

διασφαλιστεί η σταθερότητα στα Σκόπια, παραπέμποντας το ονοματολογικό, στο μέλλον.

Θα αναμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια προσωπική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον Υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά.

Αναμένουμε την απάντηση του κ. Κοτζιά, που έλεγε ότι μόνο αυτός και ο Πρωθυπουργός, καθορίζουν την εξωτερική πολιτική.

Φαίνεται πάντως ότι η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.

Βέβαια υπάρχει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή σε αυτή την πρόταση:

Φαίνεται ότι ο κ. Καμμένος με τη θέση του αυτή επιχειρεί ουσιαστικά να ακυρώσει την απόφαση του Βουκουρεστίου που έλεγε «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».

Πρότεινε μια συμφωνία -ουσιαστικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- δεχόμενος την ένταξη των Σκοπίων σ’ αυτή χωρίς προηγούμενη λύση, του προβλήματος.

Εάν ο κ. Πάνος Καμμένος, διαφωνεί πραγματικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο, για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα.

Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του, από την κυβέρνηση.

Αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, θα δώσει στα Σκόπια παραπάνω από ό,τι ο κ. Τσίπρας.

Οι δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου, μετά από συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτυπώνουν μια δική του, διαφορετική και παράλληλη πρόταση εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάθεση «εναλλακτικού σχεδίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών» καθώς και σε πρόταση «αμυντικής συμμαχίας στα Βαλκάνια με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια».

Αυτά, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες αφενός διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και αφετέρου προετοιμάζουν επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα, στη Μόσχα.

Εύλογα λοιπόν, τίθεται το ερώτημα ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;

Οφείλει ο Υπουργός Εξωτερικών να δηλώσει αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πάνος Καμμένος, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αν ναι, από ποιόν διαμορφώθηκε, ποιου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε;

Επιπρόσθετα, αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

Η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα και την προοπτική των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας;

Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή ο Υπουργός Εξωτερικών;

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), επιμένουμε στις θέσεις μας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έχουμε τονίσει ρητά, κατηγορηματικά και κατ’ επανάληψη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση.

Λέμε παντού, εντός και εκτός Ελλάδας, τα ίδια.

Και αυτό υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών - μελών, της Ε.Ε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική και για αυτό απορρίπτεται, από το 75% των Ελλήνων.

Καμία ελληνική κυβέρνηση, στο παρελθόν, δεν είχε δεχθεί να εκχωρήσει, στη γειτονική μας χώρα, την “μακεδονική” γλώσσα και την “μακεδονική” εθνότητα.

Γι’ αυτό η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν αυτή έρθει, προς κύρωση στη Βουλή.

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: