ΣΙΝΕ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Δέος προκαλεί σπάνια εικόνα στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο με τη Θεοτόκο να γνέθει

Δέος προκαλεί στους πιστούς μια σπάνια εικόνα της Παναγίας, στην οποία η Μητέρα όλων των πιστών έχει αποτυπωθεί από τον καλλιτέχνη την ώρα που γνέθει, με τον μικρό Ιησού να κοιμάται δίπλα της.

Η εικόνα της Θεοτόκου σε μια τόσο ανθρώπινη στιγμή βρίσκεται στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο Κύριος είχε ζήσει ως πρόσφυγας.


Η εικόνα είναι μια δαπάνη της ιστορικής οικογένειας του Καΐρου, Αρσλάνογλου, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Βικτώριας Αρσλάνογλου, που έφυγε από τη ζωή το 1943. Οπτικά τουλάχιστον, από το έργο απουσιάζει η υπογραφή του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστος αυτός που φιλοτέχνησε με τόσο αριστουργηματικό τρόπο το σπάνιο κειμήλιο.

Η Μονή και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού. Βρίσκεται κοντά στις Πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδας και της Ηλιούπολης. Χτίστηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας, που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου.

Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος μετέτρεψε με διάταγμά του το φρούριο σε ναό, προς τιμήν του στρατιώτη αγίου Γεωργίου. Ο ιερός ναός είναι χτισμένος στον τέταρτο όροφο ενός πύργου-ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο χρησίμευσε πολλές φορές ως καταφύγιο χριστιανών.

Η μονή λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο, ενώ γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτήν του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από πυρκαγιά και αποκαταστάθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).

Δεν υπάρχουν σχόλια: