ΣΙΝΕ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Σταματήστε να λέτε στα μικρά κορiτσια πόσο όμορφα είναι

Μια έκκληση για το καλό όλων των κοριτσιών και των γυναικών του κόσμου:

Σταματήστε να χρησιμοποιείται τη φράση «είσαι όμορφη» ως ένα περιεκτικό, πλήρες σχόλιο.

Η εξωτερική ομορφιά δεν είναι τίποτα περισσότερο από καθαρή τύχη. Δεν είναι ένα επίτευγμα ή μια αρετή, είναι απλά ένα γεγονός. Όταν ήμουν στο δημοτικό, κάθε εβδομάδα ανακηρύσσαμε τον καλύτερο μαθητή της τάξης. Όλοι έπρεπε να γράψουμε κάτι για τον μαθητή που μας άρεσε. Η δασκάλα είχε θέσει έναν κανόνα: Δεν επιτρεπόταν να γράψουμε οτιδήποτε για την εμφάνιση κάποιου. Η φιλοφρόνηση έπρεπε να είναι ειλικρινής και να αναφέρεται σε πράγματα πέρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την εμφάνιση.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να λέτε στις γυναίκες ή τα κορίτσια ότι είναι όμορφες;

Φυσικά και όχι. Κάθε άλλο. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούν κοπλιμέντα για την εμφάνιση τους.

Αυτό που σημαίνει είναι ότι δεν είναι η μόνη φιλοφρόνηση που πρέπει να κάνουμε στα κορίτσια. Όταν το μόνο που λέτε σε κάποιον είναι «Πώπω είσαι πανέμορφη» στέλνετε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό λέει «η εμφάνιση σου είναι αυτό που μετράει». Σκεφτείτε πώς μιλάμε οι περισσότεροι από εμάς στα μικρά κοριτσάκια. Είναι μικρές πριγκίπισσες, είναι όμορφες, είναι χαριτωμένες. Μας αρέσει που κυκλοφορούν με τα μικρά χαριτωμένα φορέματα τους. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε όλα αυτά, εκτός αν αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που θα ακούσουν ποτέ συγχαρητήρια. Εκτός όλων των άλλων με το να τους λέμε διαρκώς ότι είναι πριγκίπισσες, στέλνουμε ένα υποσυνείδητο μήνυμα και για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους: ότι ως γυναίκες η προσδοκία από τους γύρω είναι να δείχνουν όμορφες και τίποτα παραπάνω.

Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται και σε όσους βρίσκονται γύρω από την «όμορφη πριγκίπισσα». Τα αγόρια που βρίσκονται στη ζωή της συνήθως ακούν πως είναι ισχυρά, δυνατά, πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, σε αντίθεση με την χαριτωμένη απαίτηση για τα κορίτσια να «κάνουν μια στροφή για τους μεγάλους». Μπορείτε να δείτε γιατί είναι τόσο εύκολο για τα αγόρια να υποθέσουν ότι πρέπει να είναι καλύτερα, δυνατότερα, εξυπνότερα. Και αργότερα αν κάποια από αυτές τις ωραίες πριγκίπισσες αποφασίσει να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, γίνεται συναισθηματική και ευαίσθητη. Η απλά μια θυμωμένη φεμινίστρια.

Βεβαίως πείτε στα κορίτσια ότι είναι όμορφα. Εφόσον όμως οι φιλοφρονήσεις και τα σχόλια δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση. «Είσαι ευγενική», «είσαι καλή φίλη», «είσαι έξυπνη, βαθιά σκεπτόμενη». Πείτε στα μικρά κοριτσάκια ότι πάντα βρίσκουν τα πιο έξυπνα και ενδιαφέρον ερωτήματα να θέσουν. Ότι φροντίζουν υπεύθυνα τα αδέρφια τους και τα κατοικίδια τους, ότι έχουν ενσυναίσθηση και βοηθούν τους γύρω τους, ότι είναι κοινωνικές και συνυπάρχουν αρμονικά με τους άλλους. Ότι είναι γενναίες, σκληρές και ικανές.

Δώστε στα κορίτσια το μήνυμα ότι είναι σημαντικές για αυτό που είναι ως άνθρωποι, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ως εκείνες που σκέφτονται, αισθάνονται, έχουν απόψεις και ιδέες. Όχι μόνο ένα ωραίο πρόσωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: