Στην τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ.Κλίντον θα έχει συναντήσεις, την Κυριακή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, και μόνο το γεγονός ότι η Χίλαρυ Ρόνταμ Κλίντον επέλεξε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στους σταθμούς της περιοδείας της, σε μια στιγμή που η χώρα μας δέχεται πανταχόθεν επιθέσεις, είναι από μόνο του σημαντικό, όπως πιστοποιούν διπλωματικές πηγές που κάνουν λόγο για διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση της ατζέντας τέτοιου είδους επαφών και επισκέψεων.
Η κατάσταση της οικονομίας και οι προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπισή της θα καλύψουν μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχει αύριο η Χ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαμπρινίδη, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο.
Η αμερικανική πλευρά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της βαρύνουσας θέσης που έχουν οι ΗΠΑ στη μετοχική σύνθεση και διοίκηση του ΔΝΤ.
Την Χίλαρι Κλίντον στον αεροδρομιο Ελ.Βενιζέλος, υποδέχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπένετ.
Στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχουν προστεθεί και νέα θέματα, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και στη Βόρεια Αφρική αλλά και το Μεσανατολικό, στα οποία πλέον, λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας, η ελληνική άποψη και θέση ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην Αίγυπτο και στη Λιβύη κινητοποιήθηκε και προσέφερε υποδομές για την απομάκρυνση ξένων πολιτών, ενώ και ο πρόσφατος χειρισμός του Στολίσκου για τη Γάζα εκτιμήθηκε δεόντως από τον διεθνή παράγοντα που δεν επιθυμούσε να δημιουργηθεί μία ακόμη αιτία σύγκρουσης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει την Χίλαρι Κλίντον για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης, ενώ ειδική συζήτηση αναμένεται να γίνει για το Κυπριακό, το οποίο παραμένει στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής λόγω της επιρροής και πίεσης που ασκεί το ελληνοκυπριακό λόμπι στην Ουάσιγκτον, αλλά και των επιπτώσεών του στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
"Αποφορτισμένη" η συζήτηση για το Σκοπιανό
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εξηγήσει στην Αμερικανίδα υπουργό ότι στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε, πρέπει και η Ουάσιγκτον να ασκήσει την όποια επιρροή έχει στην τουρκική κυβέρνηση, ώστε να διευκολύνει ουσιαστικά την επίτευξη συμφωνίας και να μην την υπονομεύει, όπως πράττει συστηματικά μέχρι σήμερα.
Αρκετά αποφορτισμένη αναμένεται να είναι η συζήτηση για το Σκοπιανό, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τα Βαλκάνια, καθώς οι Αμερικανοί επιμένουν βεβαίως στην ανάγκη ενσωμάτωσης της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά αντιλαμβάνονται πλέον ότι ένα από τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης δεν είναι άλλο από την αδιαλλαξία και τον αχαλίνωτο εθνικισμό του Ν. Γκρούεφσκι.
ethnos
Δείτε περισσότερα θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...